Paella valenciana

EkspertOdKuchni
Paella valenciana

0

0 / 0

Paella valenciana to hiszpańskie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych kombinacji kulinarnych. Połączenie mięsa, warzyw, ryżu i aromatycznych przypraw sprawdzi się na różne okazje — od rodzinnych obiadów po przyjęcia ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj paellę valencianę w swojej kuchni i przenieś się do słonecznej Hiszpanii, delektując się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego dania!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g ryż arborio

500 g pierś z kurczaka

300 g mięso z królika

200 g fasolka szparagowa

400 g przecier pomidorowy łowicz

100 g czerwona fasola w puszce

0.50 szt. cukinia

1 szt. limonka

1 szcz. sól

1 szcz. papryka wędzona

1 szcz. pieprz

1 szcz. szafran

Przygotowanie


1

Mięso z kurczaka i królika kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni.

2

Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, cukinię i przecier pomidorowy. Smażymy do momentu, gdy odparuje woda z pomidorów.

3

Dodajemy fasolę czerwoną i doprawiamy solą, pieprzem papryką wędzoną, szafranem i sokiem z limonki. Wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia.

4

Ryż arborio prażymy na suchej patelni ok. 40 sekund, ale uważamy, aby go nie przypalić.

5

Ryż przesypujemy równomiernie na patelnię z mięsem i warzywami, gotujemy na średnim ogniu ok. 15-17 minut tak, aby był al dente. Gdy całość odparuje, dolewamy jeszcze pół szklanki wody.

6

Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy ją folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut, aby wszystkie składniki „odpoczęły”.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły