Paella valenciana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Paella valenciana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363782.jpeg&w=3840&q=75)
Paella valenciana to hiszpańskie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych kombinacji kulinarnych. Połączenie mięsa, warzyw, ryżu i aromatycznych przypraw sprawdzi się na różne okazje — od rodzinnych obiadów po przyjęcia ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj paellę valencianę w swojej kuchni i przenieś się do słonecznej Hiszpanii, delektując się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego dania!
0
0 / 0
Paella valenciana to hiszpańskie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych kombinacji kulinarnych. Połączenie mięsa, warzyw, ryżu i aromatycznych przypraw sprawdzi się na różne okazje — od rodzinnych obiadów po przyjęcia ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj paellę valencianę w swojej kuchni i przenieś się do słonecznej Hiszpanii, delektując się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego dania!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ryż arborio
500 g pierś z kurczaka
300 g mięso z królika
200 g fasolka szparagowa
400 g przecier pomidorowy łowicz
100 g czerwona fasola w puszce
0.50 szt. cukinia
1 szt. limonka
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka wędzona
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. szafran
Przygotowanie
Mięso z kurczaka i królika kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni.
Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, cukinię i przecier pomidorowy. Smażymy do momentu, gdy odparuje woda z pomidorów.
Dodajemy fasolę czerwoną i doprawiamy solą, pieprzem papryką wędzoną, szafranem i sokiem z limonki. Wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia.
Ryż arborio prażymy na suchej patelni ok. 40 sekund, ale uważamy, aby go nie przypalić.
Ryż przesypujemy równomiernie na patelnię z mięsem i warzywami, gotujemy na średnim ogniu ok. 15-17 minut tak, aby był al dente. Gdy całość odparuje, dolewamy jeszcze pół szklanki wody.
Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy ją folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut, aby wszystkie składniki „odpoczęły”.