Paella valenciana
EkspertOdKuchni
Paella valenciana to hiszpańskie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych kombinacji kulinarnych. Połączenie mięsa, warzyw, ryżu i aromatycznych przypraw sprawdzi się na różne okazje — od rodzinnych obiadów po przyjęcia ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj paellę valencianę w swojej kuchni i przenieś się do słonecznej Hiszpanii, delektując się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego dania!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1087
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Paella valenciana to hiszpańskie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych kombinacji kulinarnych. Połączenie mięsa, warzyw, ryżu i aromatycznych przypraw sprawdzi się na różne okazje — od rodzinnych obiadów po przyjęcia ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Przygotuj paellę valencianę w swojej kuchni i przenieś się do słonecznej Hiszpanii, delektując się prawdziwym smakiem tego wyjątkowego dania!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g ryż arborio
500 g pierś z kurczaka
300 g mięso z królika
200 g fasolka szparagowa
400 g przecier pomidorowy łowicz
100 g czerwona fasola w puszce
0.50 szt. cukinia
1 szt. limonka
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka wędzona
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. szafran
Przygotowanie
Mięso z kurczaka i królika kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni.
Do mięsa dodajemy fasolkę szparagową, cukinię i przecier pomidorowy. Smażymy do momentu, gdy odparuje woda z pomidorów.
Dodajemy fasolę czerwoną i doprawiamy solą, pieprzem papryką wędzoną, szafranem i sokiem z limonki. Wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia.
Ryż arborio prażymy na suchej patelni ok. 40 sekund, ale uważamy, aby go nie przypalić.
Ryż przesypujemy równomiernie na patelnię z mięsem i warzywami, gotujemy na średnim ogniu ok. 15-17 minut tak, aby był al dente. Gdy całość odparuje, dolewamy jeszcze pół szklanki wody.
Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy ją folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut, aby wszystkie składniki „odpoczęły”.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1087
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.