Zapiekany ryż z jabłkami

kontakt_3
Zapiekany ryż z jabłkami

2

2 / 5

Zapiekany ryż z jabłkami to klasyczny, domowy deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Delikatny, kremowy ryż gotowany na mleku, słodkie, aromatyczne jabłka z cynamonem oraz chrupiąca, zapieczona warstwa tworzą pyszne i sycące danie, idealne na podwieczorek, śniadanie lub lekką kolację. Ten przepis jest łagodny dla małych brzuszków, a jednocześnie pełen wartości odżywczych – doskonały wybór dla rodziców, którzy chcą podać coś smacznego i zdrowego. Można go serwować na ciepło lub zimno – zawsze smakuje wyśmienicie!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. mus kubuś truskawka jogurt

1 szkl. ryż

0.50 l mleko

1 łyżecz. cukier

4 szt. jabłka

1 łyżecz. sok z cytryny

3 łyżecz. masło

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


1

Ryż zagotować z mlekiem. Dodać cukier, łyżeczkę masła, wymieszać. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

2

Obrane jabłka zetrzeć na tarce, skropić cytryną.

3

Na rozgrzanej patelni roztopić masło, następnie dodać jabłka i cukier. Dusić wszystko ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Na koniec dodać cynamon.

4

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremki żaroodporne posmarować masłem.

5

Nałożyć do naczyń warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek i przykryć pozostałym ryżem. Piec 25 minut. Odczekać, aż ostygnie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

311

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły