2

Składniki

1 Szklanka
ryż
0.5 Litra
mleko
1 Łyżeczka
cukier
4 Sztuki
jabłka
1 Łyżeczka
sok z cytryny
3 Łyżeczki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ryż zagotować z mlekiem. Dodać cukier, łyżeczkę masła, wymieszać. Gotować pod przykryciem 15-20 min. co jakiś czas mieszając.
  2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, skropić cytryną.
  3. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, następnie dodać jabłka i cukier. Dusić wszystko ok. 10 min co chwilę mieszając. Na koniec dodać cynamon.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremki żaroodporne posmarować masłem. Nałożyć do naczyń warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek i przykryć pozostałym ryżem. Piec 25 min. Odczekać aż ostygnie. SMACZNEGO!!!

Opis

Pyszny i aromatyczny pomysł na podwieczorek. Proste składniki i niepowtarzalny smak.

Podobne przepisy

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Odwrócone ciasto z jabłkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!