Zapiekany ryż z jabłkami
kontakt_3
Pyszny i aromatyczny pomysł na podwieczorek. Proste składniki i niepowtarzalny smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
2 / 5
Pyszny i aromatyczny pomysł na podwieczorek. Proste składniki i niepowtarzalny smak.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. mus kubuś truskawka jogurt
1 szkl. ryż
0.50 l mleko
1 łyżecz. cukier
4 szt. jabłka
1 łyżecz. sok z cytryny
3 łyżecz. masło
Przygotowanie
Ryż zagotować z mlekiem. Dodać cukier, łyżeczkę masła, wymieszać. Gotować pod przykryciem 15-20 min. co jakiś czas mieszając.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce, skropić cytryną.
Na rozgrzanej patelni roztopić masło, następnie dodać jabłka i cukier. Dusić wszystko ok. 10 min co chwilę mieszając. Na koniec dodać cynamon.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremki żaroodporne posmarować masłem. Nałożyć do naczyń warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek i przykryć pozostałym ryżem. Piec 25 min. Odczekać aż ostygnie. SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.