Arancini
EkspertOdKuchni
Arancini to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Sycylii. Są to smażone kulki ryżowe o serowym nadzieniu z dodatkiem aromatycznego pesto. Arancini sprawdzą się jako przekąska, przystawka, a również jako danie główne — zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. To także świetny wybór na imprezy, pikniki i wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Arancini to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Sycylii. Są to smażone kulki ryżowe o serowym nadzieniu z dodatkiem aromatycznego pesto. Arancini sprawdzą się jako przekąska, przystawka, a również jako danie główne — zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. To także świetny wybór na imprezy, pikniki i wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
11 porcji
Składniki
80 g masło
500 g ryż arborio
1.20 l bulion warzywny krakus
100 g parmezan
1 opak. szafran
50 gorąca woda
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. bułka tarta
250 g mascarpone
1 szt. olej
3 szt. jaja
1 opak. pesto
Przygotowanie
20 g masła rozpuść na dużej patelni lub w rondelku. Wsyp ryż i przesmaż go chwilę, a następnie dodawaj po chochli bulionu, ciągle mieszając.
Mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion. Powinien być on al dente (zajmie to około 20 minut).
W międzyczasie do gorącej wody dodaj szafran i odstaw na kilka minut, aby oddał kolor. Następnie przecedź i wlej do ryżu.
Dodaj resztę masła oraz starty parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
Zmocz dłonie wodą, weź porcję ryżu i rozpłaszcz ją na dłoni. Do środka dodaj kopiastą łyżeczkę mascarpone oraz pół łyżeczki pesto. Całość uformuj w kulkę w taki sposób, aby farsz nie wypadł. Powtarzaj do momentu wykorzystania przygotowanych wcześniej składników.
Przygotowane kulki ryżowe obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.
Smaż na głębokim oleju, aż kulki nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.