Arancini

EkspertOdKuchni
Arancini

0

0 / 0

Arancini to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Sycylii. Są to smażone kulki ryżowe o serowym nadzieniu z dodatkiem aromatycznego pesto. Arancini sprawdzą się jako przekąska, przystawka, a również jako danie główne — zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. To także świetny wybór na imprezy, pikniki i wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


11 porcji

Składniki

80 g masło

500 g ryż arborio

1.20 l bulion warzywny krakus

100 g parmezan

1 opak. szafran

50 gorąca woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. bułka tarta

250 g mascarpone

1 szt. olej

Przygotowanie


1

20 g masła rozpuść na dużej patelni lub w rondelku. Wsyp ryż i przesmaż go chwilę, a następnie dodawaj po chochli bulionu, ciągle mieszając.

2

Mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion. Powinien być on al dente (zajmie to około 20 minut).

3

W międzyczasie do gorącej wody dodaj szafran i odstaw na kilka minut, aby oddał kolor. Następnie przecedź i wlej do ryżu.

4

Dodaj resztę masła oraz starty parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

5

Zmocz dłonie wodą, weź porcję ryżu i rozpłaszcz ją na dłoni. Do środka dodaj kopiastą łyżeczkę mascarpone oraz pół łyżeczki pesto. Całość uformuj w kulkę w taki sposób, aby farsz nie wypadł. Powtarzaj do momentu wykorzystania przygotowanych wcześniej składników.

6

Przygotowane kulki ryżowe obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.

7

Smaż na głębokim oleju, aż kulki nabiorą złotego koloru.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły