Arancini
EkspertOdKuchni
Arancini to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Sycylii. Są to smażone kulki ryżowe o serowym nadzieniu z dodatkiem aromatycznego pesto. Arancini sprawdzą się jako przekąska, przystawka, a również jako danie główne — zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. To także świetny wybór na imprezy, pikniki i wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smacznego!
0
0 / 0
Arancini to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Sycylii. Są to smażone kulki ryżowe o serowym nadzieniu z dodatkiem aromatycznego pesto. Arancini sprawdzą się jako przekąska, przystawka, a również jako danie główne — zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. To także świetny wybór na imprezy, pikniki i wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
11 porcji
Składniki
80 g masło
500 g ryż arborio
1.20 l bulion warzywny krakus
100 g parmezan
1 opak. szafran
50 gorąca woda
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. bułka tarta
250 g mascarpone
1 szt. olej
3 szt. jaja
1 opak. pesto
Przygotowanie
20 g masła rozpuść na dużej patelni lub w rondelku. Wsyp ryż i przesmaż go chwilę, a następnie dodawaj po chochli bulionu, ciągle mieszając.
Mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion. Powinien być on al dente (zajmie to około 20 minut).
W międzyczasie do gorącej wody dodaj szafran i odstaw na kilka minut, aby oddał kolor. Następnie przecedź i wlej do ryżu.
Dodaj resztę masła oraz starty parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
Zmocz dłonie wodą, weź porcję ryżu i rozpłaszcz ją na dłoni. Do środka dodaj kopiastą łyżeczkę mascarpone oraz pół łyżeczki pesto. Całość uformuj w kulkę w taki sposób, aby farsz nie wypadł. Powtarzaj do momentu wykorzystania przygotowanych wcześniej składników.
Przygotowane kulki ryżowe obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.
Smaż na głębokim oleju, aż kulki nabiorą złotego koloru.