Arancini

Lubella
Arancini

Średnia 0 / 0

Oceń!

Arancini to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Sycylii. Są to smażone kulki ryżowe o serowym nadzieniu z dodatkiem aromatycznego pesto. Arancini sprawdzą się jako przekąska, przystawka, a również jako danie główne — zwłaszcza dla miłośników kuchni włoskiej. To także świetny wybór na imprezy, pikniki i wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


11 porcji

Składniki

80 g masło

500 g ryż arborio

1.20 l bulion warzywny

100 g parmezan

1 szczyp. szafran

50 ml gorąca woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. bułka tarta

250 g mascarpone

1 szt. olej

3 szt. jaja

1 opak. pesto

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


20 g masła rozpuść na dużej patelni lub w rondelku. Wsyp ryż i przesmaż go chwilę, a następnie dodawaj po chochli bulionu, ciągle mieszając.

Mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion. Powinien być on al dente (zajmie to około 20 minut).

W międzyczasie do gorącej wody dodaj szafran i odstaw na kilka minut, aby oddał kolor. Następnie przecedź i wlej do ryżu.

Dodaj resztę masła oraz starty parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

Zmocz dłonie wodą, weź porcję ryżu i rozpłaszcz ją na dłoni. Do środka dodaj kopiastą łyżeczkę mascarpone oraz pół łyżeczki pesto. Całość uformuj w kulkę w taki sposób, aby farsz nie wypadł. Powtarzaj do momentu wykorzystania przygotowanych wcześniej składników.

Przygotowane kulki ryżowe obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.

Smaż na głębokim oleju, aż kulki nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

370

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły