Poke bowl z łososiem

EkspertOdKuchni
Poke bowl z łososiem

1

4.5 / 2

Poke bowl z łososiem to idealna potrawa na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego i pożywnego. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale również każdemu, kto szuka nowych smaków i doznań kulinarnych. To również świetna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje własne, zdrowe i smaczne potrawy.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g łosoś surowy

3 łyżka sos sojowy

1 łyżka sok z limonki

150 g ryż do sushi

1 szt. awokado

80 g edamame

80 g tykwa marynowana

40 g imbir marynowany

80 g suszone wodorosty wakame

40 g rzepa marynowana

1 szczyp. pieprz do smaku

1 łyżka olej sezamowy

30 g sezam

Przygotowanie


1

W misce połącz sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i sok z limonki. Dodaj pokrojonego łososia, delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę.

2

Ugotuj ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wodorosty namocz w letniej wodzie przez około 15-20 minut. Gdy zmiękną, odcedź je.

3

Ogórka pokrój w paski, awokado w plastry, a rzepę marynowaną w kostkę.

4

Na dnie miski wyłóż ugotowany ryż do sushi. Na jego wierzchu ułóż pokrojonego łososia, a obok plastry awokado, edamame, marynowaną tykwę, imbir, wodorosty i rzepę.

5

Posyp danie prażonym sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1015

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły