Poke bowl z łososiem
EkspertOdKuchni
Poke bowl z łososiem to idealna potrawa na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego i pożywnego. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale również każdemu, kto szuka nowych smaków i doznań kulinarnych. To również świetna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje własne, zdrowe i smaczne potrawy.
0
4.5 / 2
Poke bowl z łososiem to idealna potrawa na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego i pożywnego. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, ale również każdemu, kto szuka nowych smaków i doznań kulinarnych. To również świetna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje własne, zdrowe i smaczne potrawy.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g łosoś surowy
3 łyżka sos sojowy
1 łyżka sok z limonki
150 g ryż do sushi
1 szt. awokado
80 g edamame
80 g tykwa marynowana
40 g imbir marynowany
80 g goma wakame
40 g rzepa marynowana
1 szcz. pieprz do smaku
1 łyżka olej sezamowy
30 g sezam
Przygotowanie
W misce połącz sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i sok z limonki. Dodaj pokrojonego łososia, delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
Ugotuj ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Ogórka pokrój w paski, awokado w plastry, a rzepę marynowaną w kostkę.
Na dnie miski wyłóż ugotowany ryż do sushi. Na jego wierzchu ułóż pokrojonego łososia, a obok plastry awokado, edamame, marynowaną tykwę, imbir, goma wakame i rzepę.
Posyp danie prażonym sezamem.