Straszne przekąski na Halloween — szybkie i proste przepisy
EkspertOdKuchni
10/28/2024
ok. 4 min
Halloween to doskonała okazja, aby pobawić się nie tylko w przebieranki, ale także w kuchni. W tym czasie możemy dać upust swojej kreatywności i przygotować przerażające potrawy. Poniżej przestawiamy kilka pomysłów na halloweenowe przekąski, które nie tylko zachwycą smakiem, ale i wyglądem.
Bajaderki w kształcie pająków
Bajaderki to popularny deser, który można łatwo dostosować do tematyki Halloween. Kształt pająków z pewnością dopełni nasze przerażające menu. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek z innych wypieków, co z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie tanie przekąski.
Do przygotowania wystarczą ciasteczka, które blendujemy na proszek i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, dżemem, kakao i rumem (dla dzieci można dodać sok pomarańczowy). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formując z powstałej masy kulki. Obtaczamy w posypce czekoladowej i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy białą i ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki formujemy nóżki pająków i oczy. Po stężeniu bajaderek używamy czarnej czekolady jako kleju, aby przyczepić dekoracje i gotowe!
Babka dyniowa
Dynia to warzywo, które króluje na stołach w sezonie jesiennym. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A, która wspiera zdrowie skóry i oczu, a przy tym świetnie sprawdza się jako składnik wypieków. Babka dyniowa to doskonały wybór na ciasto halloweenowe, które bez problemu możemy udekorować lukrem lub ulubioną polewą, aby nadać jej nieco upiorny charakter.
Na początek mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka z cukrem i mieszamy z olejem roślinnym i ekstraktem z wanilii. Dodajemy suche składniki, purée z dyni, startą czekoladę gorzką i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-70 minut. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę gorzką w kremówce i odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowaną polewą dekorujemy upieczoną i ostudzoną babkę.
Halloweenowe ciasteczka korzenne
Kruche ciasteczka korzenne to kolejna propozycja, która z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi słodkie przekąski. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, a na Halloween możemy wycinać je w kształcie dyni, duchów lub nietoperzy.
Zaczynamy od wymieszania mąki, proszku do pieczenia, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i soli. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Stopniowo łączymy mokre składniki z suchymi, aż powstanie jednolite ciasto. Całość owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka o wybranych kształtach. Przekładamy je na blachę i pieczemy około 10-12 minut. Gotowe ciasteczka dekorujemy lukrem, roztopioną czekoladą lub kolorowymi polewami.
Parówkowe mumie
Mumie z parówek i ciasta drożdżowego to smaczna i efektowna przekąska, która idealnie zaprezentuje się na stole obok innych upiornych smakołyków, takich jak paluchy wiedźmy lub jabłkowe potwory. Bez problemu możemy wykorzystać również gotowe ciasto francuskie, jeśli zależy nam na czasie.
W małym rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i mąkę, a następnie odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Przekładamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Każdą parówkę przecinamy na pół i nacinamy końce oraz boki, aby uzyskać nogi i ręce. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy cienkie paski i owijamy je wokół kiełbasek. Tak samo postępujemy również w przypadku ciasta francuskiego. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut. Na koniec za pomocą ziarenek pieprzu tworzymy oczy. Smacznego!
Paluszki miotełki na Halloween
Przekąski halloweenowe nie muszą być skomplikowane — czasem najprostsze pomysły są najlepsze, czego idealnym przykładem są paluszki miotełki. To świetny wybór dla osób, które szukają szybkich i łatwych przepisów na słone przekąski.
Wystarczy złożyć plasterki żółtego sera na pół, a następnie naciąć ich końce na małe paseczki. Każdy kawałek zawijamy wokół słonych paluszków i delikatnie związujemy szczypiorkiem. Tak przygotowane miotełki można serwować w towarzystwie ulubionych dipów. Świetnie sprawdzą się z guacamole, ostrą salsą lub sosem czosnkowym. Smacznego!