Halloweenowe bajaderki pająki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Halloweenowe bajaderki pająki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363693.jpeg&w=3840&q=75)
Bajaderki w kształcie pająków to przerażająco pyszne słodkości, które doskonale wpiszą się w klimat Halloween. Bez problemu przygotujesz je z gotowego ciasta lub dowolnych ciasteczek. Mogą to być pokruszone herbatniki, maślane ciastka, biszkopt, muffinki, ciasto drożdżowe, babka piaskowa i inne słodkie wypieki bez dodatków. To idealny wybór dla wszystkich miłośników czekoladowych deserów, którzy szukają ciekawej i smacznej przekąski na halloweenowy stół. Smacznego!
0
0 / 0
Bajaderki w kształcie pająków to przerażająco pyszne słodkości, które doskonale wpiszą się w klimat Halloween. Bez problemu przygotujesz je z gotowego ciasta lub dowolnych ciasteczek. Mogą to być pokruszone herbatniki, maślane ciastka, biszkopt, muffinki, ciasto drożdżowe, babka piaskowa i inne słodkie wypieki bez dodatków. To idealny wybór dla wszystkich miłośników czekoladowych deserów, którzy szukają ciekawej i smacznej przekąski na halloweenowy stół. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
300 g pokruszone ciasteczka lub ciasto
1.50 łyżka kakao decomorreno
1.50 łyżka rum lub inny alkohol
1.50 łyżka dżem lub powidła
50 mleko
1 szt. posypka czekoladowa
50 g biała czekolada
50 g czekolada gorzka
Przygotowanie
Ciasteczka lub ciasto blendujemy na proszek i przekładamy do osobnego naczynia.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę w mleku, dżem lub marmoladę, kakao i alkohol.
Całość dokładnie mieszamy, aby masa była podatna na lepienie.
Z gotowej masy lepimy niewielkiej wielkości kulki i dokładnie obtaczamy je w posypce czekoladowej.
Całość wkładamy do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy dekoracje.
Czekoladę białą i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z gorzkiej czekolady robimy nóżki dla pająków na papierze do pieczenia. Powinny mieć kształt litery „C” i być na tyle grube, aby po wystygnięciu się nie łamały.
Z gorzkiej czekolady tworzymy również płaskie kulki o niewielkim kształcie. W środek każdej dajemy niewielką ilość białej czekolady. To będą oczy pająków.
Całość pozostaw do stężenia.
Wyjmij bajaderki z lodówki. Delikatnie wbij nóżki pająków z każdej strony.
Następnie przyklej oczy na każdym pająku, używając odrobiny czarnej czekolady jako kleju.