Halloweenowe bajaderki pająki

EkspertOdKuchni
Halloweenowe bajaderki pająki

0

0 / 0

Bajaderki w kształcie pająków to przerażająco pyszne słodkości, które doskonale wpiszą się w klimat Halloween. Bez problemu przygotujesz je z gotowego ciasta lub dowolnych ciasteczek. Mogą to być pokruszone herbatniki, maślane ciastka, biszkopt, muffinki, ciasto drożdżowe, babka piaskowa i inne słodkie wypieki bez dodatków. To idealny wybór dla wszystkich miłośników czekoladowych deserów, którzy szukają ciekawej i smacznej przekąski na halloweenowy stół. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

300 g pokruszone ciasteczka lub ciasto

1.50 łyżka kakao decomorreno

1.50 łyżka rum lub inny alkohol

1.50 łyżka dżem lub powidła

50 mleko

1 szt. posypka czekoladowa

50 g biała czekolada

50 g czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Ciasteczka lub ciasto blendujemy na proszek i przekładamy do osobnego naczynia.

2

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę w mleku, dżem lub marmoladę, kakao i alkohol.

3

Całość dokładnie mieszamy, aby masa była podatna na lepienie.

4

Z gotowej masy lepimy niewielkiej wielkości kulki i dokładnie obtaczamy je w posypce czekoladowej.

5

Całość wkładamy do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy dekoracje.

6

Czekoladę białą i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

7

Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z gorzkiej czekolady robimy nóżki dla pająków na papierze do pieczenia. Powinny mieć kształt litery „C” i być na tyle grube, aby po wystygnięciu się nie łamały.

8

Z gorzkiej czekolady tworzymy również płaskie kulki o niewielkim kształcie. W środek każdej dajemy niewielką ilość białej czekolady. To będą oczy pająków.

9

Całość pozostaw do stężenia.

10

Wyjmij bajaderki z lodówki. Delikatnie wbij nóżki pająków z każdej strony.

11

Następnie przyklej oczy na każdym pająku, używając odrobiny czarnej czekolady jako kleju.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły