Halloweenowe ciasteczka korzenne
EkspertOdKuchni
Halloweenowe ciasteczka korzenne to idealny wybór na słodką przekąskę w tę upiorną noc. Nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale i robią wrażenie wyglądem, dzięki czemu doskonale prezentują się na halloweenowym stole. Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gotowe ciasteczka możesz udekorować w dowolny sposób wybranymi przez siebie kolorowymi lukrami, tworząc kreatywne wzory. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
96
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Halloweenowe ciasteczka korzenne to idealny wybór na słodką przekąskę w tę upiorną noc. Nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale i robią wrażenie wyglądem, dzięki czemu doskonale prezentują się na halloweenowym stole. Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gotowe ciasteczka możesz udekorować w dowolny sposób wybranymi przez siebie kolorowymi lukrami, tworząc kreatywne wzory. Smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. imbir w proszku
0.50 łyżecz. mielone goździki
1 szczyp. sól
100 g masło
100 g cukier brązowy
1 szt. jajko
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g cukier puder
2 łyżka sok z cytryny
1 szt. barwnik spożywczy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i sól.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
Zawijaj ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 5 mm.
Wycinaj ciasteczka różnymi foremkami w kształcie dyni, duchów, czy nietoperzy. Układaj je na przygotowanej blaszce.
Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną lekko się rumienić. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa.
Podziel lukier na mniejsze miseczki i dodaj do każdej z nich inny barwnik spożywczy, mieszając, aż uzyskasz pożądany kolor.
Korzystając z rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki, nałóż lukier na ostudzone ciasteczka, tworząc różnorodne wzory i ozdoby. Pozwól lukrowi delikatnie zastygnąć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
96
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.