Halloweenowe ciasteczka korzenne

EkspertOdKuchni
Halloweenowe ciasteczka korzenne

0

0 / 0

Halloweenowe ciasteczka korzenne to idealny wybór na słodką przekąskę w tę upiorną noc. Nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale i robią wrażenie wyglądem, dzięki czemu doskonale prezentują się na halloweenowym stole. Zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Gotowe ciasteczka możesz udekorować w dowolny sposób wybranymi przez siebie kolorowymi lukrami, tworząc kreatywne wzory. Smacznego!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka cynamon

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

0.50 łyżeczka imbir w proszku

0.50 łyżeczka mielone goździki

1 szcz. sól

100 g masło

100 g cukier brązowy

1 szt. jajko

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

200 g cukier puder

2 łyżka sok z cytryny

1 szt. barwnik spożywczy

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i sól.

2

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii, kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą.

3

Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

4

Zawijaj ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.

5

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Rozwałkuj schłodzone ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 5 mm.

7

Wycinaj ciasteczka różnymi foremkami w kształcie dyni, duchów, czy nietoperzy. Układaj je na przygotowanej blaszce.

8

Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną lekko się rumienić. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

9

W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa.

10

Podziel lukier na mniejsze miseczki i dodaj do każdej z nich inny barwnik spożywczy, mieszając, aż uzyskasz pożądany kolor.

11

Korzystając z rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki, nałóż lukier na ostudzone ciasteczka, tworząc różnorodne wzory i ozdoby. Pozwól lukrowi delikatnie zastygnąć.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły