Mumie

JustynaDabek
Mumie

0

0 / 0

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

20 dek. mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jaja l

1 łyżka śmietana 18%

2 łyżeczka olej

1 łyżka ciepła woda

1.50 łyżeczka sól

1 łyżeczka cukier

1.50 dek. drożdże

5 łyżka ser żółty

16 szt. parówki

12 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Drożdże należy rozkruszyć i rozetrzeć palcami z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić jajko, dodać olej, ciepłą wodę, śmietanę i drobno starty żółty ser. Zagniatamy miękkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów zagniatamy ciasto .

2

Każdą parówkę kroimy na pół. Nacinamy jej koniec, aby powstały nogi. Nacinamy ją także u góry z obu stron po skosie, aby utworzyć ręce.

3

Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je dość cienko aby wycinać wąskie paski i "bandażujemy " parówki jak mumie.

4

Mumie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C (grzanie góra+dół).

5

Po przestygnięciu robimy mumiom oczy z ziaren pieprzu. Najlepiej smakują z Ketchupem łagodnym Kotlin. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły