0

Składniki

20 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Sztuka
jajka
1 Łyżka
śmietana 18%
2 Łyżeczki
olej
1 Łyżka
ciepła woda
1.5 Łyżeczki
sól
1 Łyżeczka
cukier
1.5 Dekagrama
drożdże
5 Łyżek
ser żółty
16 Sztuk
Parówki
12 Łyżek
ingridient
Ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże należy rozkruszyć i rozetrzeć palcami z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić jajko, dodać olej, ciepłą wodę, śmietanę i drobno starty żółty ser. Zagniatamy miękkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów zagniatamy ciasto .
  2. Każdą parówkę kroimy na pół. Nacinamy jej koniec, aby powstały nogi. Nacinamy ją także u góry z obu stron po skosie, aby utworzyć ręce.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je dość cienko aby wycinać wąskie paski i "bandażujemy " parówki jak mumie.
  4. Mumie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C (grzanie góra+dół).
  5. Po przestygnięciu robimy mumiom oczy z ziaren pieprzu. Najlepiej smakują z Ketchupem łagodnym Kotlin. Smacznego!

Podobne przepisy

Paszteciki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Paszteciki z pieczarkami

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Węgierski langosz z serem i ketchupem

Średni Do 1 godz
Węgierski langosz z serem i ketchupem

Chrupiące kulki serowe z ketchupem

Łatwy Do 40 min
Chrupiące kulki serowe z ketchupem

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Domowe krakersy kminkowe

Łatwy Do 40 min
Domowe krakersy kminkowe

Domowe lekkie frytki belgijskie z ketchupem w ziołach

Łatwy Do 40 min
Domowe lekkie frytki belgijskie z ketchupem w ziołach

Smaczne i zdrowe warzywno-mięsne kanapki z ketchupem

Łatwy Do 40 min
Smaczne i zdrowe warzywno-mięsne kanapki z ketchupem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!