Mumie
JustynaDabek
0
0 / 0
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
20 dek. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jaja l
1 łyżka śmietana 18%
2 łyżeczka olej
1 łyżka ciepła woda
1.50 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1.50 dek. drożdże
5 łyżka ser żółty
16 szt. parówki
12 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Drożdże należy rozkruszyć i rozetrzeć palcami z mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wbić jajko, dodać olej, ciepłą wodę, śmietanę i drobno starty żółty ser. Zagniatamy miękkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów zagniatamy ciasto .
Każdą parówkę kroimy na pół. Nacinamy jej koniec, aby powstały nogi. Nacinamy ją także u góry z obu stron po skosie, aby utworzyć ręce.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je dość cienko aby wycinać wąskie paski i "bandażujemy " parówki jak mumie.
Mumie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C (grzanie góra+dół).
Po przestygnięciu robimy mumiom oczy z ziaren pieprzu. Najlepiej smakują z Ketchupem łagodnym Kotlin. Smacznego!