Mumie z parówek i ciasta drożdżowego
Kotlin
Mumie z parówek to idealny przysmak na Halloween albo na każdą inną okazję, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym wyglądem prostych składników. To prosta przekąska, które wywoła uśmiech na twarzach nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Wyglądają jak małe mumie, ale smakują absolutnie nieziemsko — szczególnie w towarzystwie ketchupu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mumie z parówek to idealny przysmak na Halloween albo na każdą inną okazję, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym wyglądem prostych składników. To prosta przekąska, które wywoła uśmiech na twarzach nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Wyglądają jak małe mumie, ale smakują absolutnie nieziemsko — szczególnie w towarzystwie ketchupu!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
10 szt. parówki
300 g mąka pszenna
150 ml mleko
30 g masło roztopione
15 g drożdże świeże
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól
1 szt. jajko
20 szt. ziarna pieprzu czarnego
Przygotowanie
W małym rondelku podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuść drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i mieszanka zacznie podwajać objętość.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz roztopione masło. Następnie wlej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a potem zagniataj ciasto rękoma przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Każdą parówkę pokrój na pół i natnij jej koniec, aby powstały nogi. Natnij również górę z obu stron po skosie, aby utworzyć ręce.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Następnie pokrój ciasto na cienkie paski (ok. 1 cm szerokości).
Owiń każdy pasek ciasta wokół parówki, zostawiając trochę miejsca na twarz mumii. Parówki nie muszą być owinięte idealnie – to dodaje im uroku!
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż mumie na blasze, zostawiając między nimi trochę miejsca. Każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz mumie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste.
Po wyjęciu mumii z piekarnika pozwól im lekko ostygnąć. Następnie użyj ziarenek pieprzu, aby zrobić oczy. Możesz użyć odrobiny ketchupu, żeby je przykleić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
136
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.