Babka dyniowa na Halloween
EkspertOdKuchni
Babka dyniowa to idealny wybór na Halloween, który zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Jest miękka, lekko wilgotna, a także wzbogacona o korzenne przyprawy i kawałki gorzkiej czekolady. To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników prostych wypieków o jesiennym aromacie. Gotową babkę możesz udekorować w dowolny sposób, aby nadać jej jeszcze bardziej halloweenowego charakteru. Smacznego!
0
0 / 0
Babka dyniowa to idealny wybór na Halloween, który zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Jest miękka, lekko wilgotna, a także wzbogacona o korzenne przyprawy i kawałki gorzkiej czekolady. To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników prostych wypieków o jesiennym aromacie. Gotową babkę możesz udekorować w dowolny sposób, aby nadać jej jeszcze bardziej halloweenowego charakteru. Smacznego!
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
400 g puree z dyni
210 g lubella mąka puszysta uniwersalna
300 g cukier
120 g olej roślinny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
100 g starta czekolada gorzka
2 łyżecz. ekstrakt waniliowy
150 g czekolada gorzka
120 śmietanka kremówka
Przygotowanie
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnym naczyniu zmiksuj jajka i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj olej roślinny i ekstrakt z wanilii, kontynuuj mieszanie.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. Następnie dodaj purée z dyni i dokładnie wymieszaj.
Dodaj startą czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę.
Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyk lub wykałaczka będą suche.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Podgrzej śmietankę kremówkę w garnku do momentu, gdy zacznie delikatnie wrzeć. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do ostygnięcia.
Gdy babka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij ją z formy i umieść na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Gdy babka będzie całkowicie zimna, polej ją przygotowaną polewą czekoladową. Pozwól polewie zastygnąć przed podaniem.