Słodkie przepisy na walentynkowe desery

Słodkie przepisy na walentynkowe desery

Kakao DecoMorreno

1/26/2024

ok. 4 min


Walentynki to wyjątkowy czas pełen romantycznych gestów, miłosnych wyznań i słodkich niespodzianek. Jeśli pragniesz uczcić święto zakochanych w wyjątkowy sposób, nie ma lepszego pomysłu niż przygotowanie pysznych walentynkowych deserów. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na pyszne słodkości, które z pewnością zrobią wrażenie na Twojej ukochanej osobie.

Pralinki kokosowe

Rozpocznijmy od czegoś łatwego i niezwykle pysznego – pralinek kokosowych. To idealny deser na walentynki, który łączy w sobie skondensowane mleko kokosowe, wiórki kokosowe, mleko w proszku i kakao. Do ich przygotowania nie potrzebujemy ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych — bez problemu przygotujemy je w swojej kuchni w mniej niż 15 minut.

Wystarczy wymieszać ze sobą skondensowane mleko kokosowe, mleko w proszku i wiórki kokosowe. Masę dzielimy na pół, a następnie do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Z dwóch mieszanek formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Kliknij tutaj, aby sprawdzić więcej informacji o przepisie.

Ciasteczka Red Velvet

Czerwone serce na talerzu to zawsze strzał w dziesiątkę, dlatego też ciasteczka red velvet uformowane w kształcie serca idealnie pasują na święto zakochanych. Są kakaowe, wilgotne, miękkie i wyjątkowo smaczne. W połączeniu z białą czekoladą przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.

Na początek ubijamy masło wraz z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę, kakao, jajko, cukier trzcinowy, posiekaną białą czekoladę, proszek do pieczenia i czerwony barwnik spożywczy. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt serduszek. Pieczemy w 180°C przez około 10-12 minut. Gotowe ciasteczka zostawiamy do wystygnięcia.

Brzmi smacznie? Kliknij tutaj, aby sprawdzić cały przepis!

Red Velvet lava cake

Innym wariantem Red Velvet jest lava cake, czyli czerwony wulkan czekoladowy, który rozpływa się po przekrojeniu. To pyszny deser, który z pewnością zrobi wrażenie na drugiej osobie i doskonale sprawdzi się na zakończenie walentynkowej kolacji.

Zaczynamy od rozpuszczenia masła i białej czekolady w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i żółtko, a także czerwony barwnik spożywczy. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do nich masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210°C na około 10-11 minut. Serwujemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.

Kliknij tutaj i poznaj szczegóły dotyczące przepisu.

Bukiet kwiatowy z czekoladowymi cakepopsami

Walentynkowy bukiet, który można zjeść! Wykorzystaj swoją kreatywność i przygotuj ciastka na patyku w formie bukietu. To doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby, który z pewnością skradnie jej serce.

Na początek masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sok z cytryny i olej. Całość mieszamy i wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z kakao. Łączymy masę z ubitymi białkami i przelewamy do formy keksowej. Pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Wystudzone ciasto kruszymy i miksujemy z kremowym serkiem. Formujemy podobnej wielkości kuleczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy kawałek nabijamy na patyczki do szaszłyków i maczamy w rozpuszczonej białej czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe cakepopsy dekorujemy wymieszaną białą czekoladą z kolorowym barwnikiem. Na koniec zawijamy całość w papier dekoracyjny i ozdabiamy liśćmi, kwiatami lub innymi dodatkami.

Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Walentynkowe czekoladki z masłem orzechowym

Ostatnią propozycją są czekoladki z masłem orzechowym, czyli szybki deser walentynkowy, który jest banalnie prosty w przygotowaniu i potrzebujemy do niego tylko czterech składników.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy kakao. Foremki w kształcie serduszek smarujemy rozpuszczoną wcześniej czekoladą z kakao i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po tym czasie przekładamy do nich masło orzechowe i zalewamy czekoladą. Ponownie przekładamy do lodówki, aż całość dokładnie ostygnie. Na koniec wyciągamy nasz walentynkowy deser z foremek i dekorujemy cukrem pudrem.

Kliknij tutaj, aby poznać więcej szczegółów dotyczących przepisu.

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły