Bukiet kwiatowy z czekoladowymi cakepopsami
decomorreno
Kwiaty i czekoladki? Nuda! Postaw na wyjątkowe połączenie kwiatów i czekolady w jednym! Zainspiruj się naszym przepisem i wykonaj samodzielnie ten wyjątkowy bukiet pełen czekoladowych lizaków, który z pewnością przypadnie do gustu (i smaku!) bliskiej Ci osobie. Efekt WOW gwarantowany! Do dekoracji użyj świeżych liści lub kwiatów.
0
4.7 / 6
Kwiaty i czekoladki? Nuda! Postaw na wyjątkowe połączenie kwiatów i czekolady w jednym! Zainspiruj się naszym przepisem i wykonaj samodzielnie ten wyjątkowy bukiet pełen czekoladowych lizaków, który z pewnością przypadnie do gustu (i smaku!) bliskiej Ci osobie. Efekt WOW gwarantowany! Do dekoracji użyj świeżych liści lub kwiatów.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
8 szt. patyczki do szaszłyków
120 g masło
120 g cukier
3 szt. jaja
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sok z cytryny
45 olej
170 g mąka lubella
15 g kakao decomorreno
250 g serek kremowy
270 g biała czekolada
3 łyżecz. olej roślinny
3 szt. kolorowy barwnik
Przygotowanie
Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw.
Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i zalej łyżeczką soku z cytryny, poczekaj chwilę, aż wytworzy się piana. Dodaj następnie olej i wymieszaj.
W następnej kolejności, dodawaj partiami mąkę wymieszaną z kakao DecoMorreno. Na koniec wmieszaj ubite białka i piecz w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia przez około 40 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Wystudzone ciasto pokrusz i miksuj z serkiem kremowym. Uformuj podobnej wielkości kuleczki, przełóż do pojemnika i włóż do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
W kąpieli wodnej rozpuść 1/3 czekolady z 1 łyżeczką oleju roślinnego, patyczki zanurzaj w czekoladzie i nadziewaj po czekoladowej kulce. Najlepiej przygotować sobie stojak, np. kawałek styropianu, na który wbijesz gotowe cake popsy. Następnie, włóż je do lodówki.
Rozpuść pozostałą część czekolady i podziel ją na porcje (ilość porcji zależna od ilości barnwików). Do porcji czekolady dodaj barwnik i za pomocą łyżeczki dekoruj wierzch kulek. Do kolejnych partii użyj kolejnej porcji czekolady z innym kolorem barwnika.
Do czasu podania przechowuj w lodówce. Możesz serwować w formie bukietu z dodatkiem świeżych liści lub kwiatów. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka