Red Velvet lava cake

Kakao DecoMorreno
Red Velvet lava cake

Średnia 0 / 0

Oceń!

Red Velvet lava cake to deser inspirowany popularnym ciastem Red Velvet, który charakteryzuje się intensywnym czerwonym kolorem i delikatnym, czekoladowym smakiem. Jednak w przypadku lava cake dodatkowym elementem jest płynne wnętrze, które rozpływa się po przekrojeniu. To idealny wybór na walentynki, urodziny lub inne wyjątkowe okazje. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g masło

100 g biała czekolada

6 łyżka mąka pszena

2 łyżecz. kakao decomorreno

4 łyżka cukier puder

1 szt. czerwony barwnik spożywczy

2 szt. jajko

2 szt. żółtko

Przygotowanie


W kąpieli wodnej rozpuścić masło oraz białą czekoladę.

Dodać cukier i wymieszać.

Roztrzepać jajko i żółtko, a następnie wlać do masy razem z barwnikiem.

Przesiać mąkę i kakao i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Piekarnik rozgrzać do 210°C.

Kokilki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i wstawić do piekarnika na około 10-11 minut.

Serwować 30 sekund po wyjęciu z piekarnika. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

489

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły