Pomysły na zdrowe desery na lato
EkspertOdKuchni
8/22/2023
ok. 4 min
Lato to czas, gdy pragniemy czegoś orzeźwiającego, lekkiego i przede wszystkim smacznego. Dlaczego więc nie spróbować zdrowych deserów, które dostarczą nam nie tylko wyjątkowych wrażeń smakowych, ale także korzyści dla zdrowia? W tym artykule odkryjemy kilka ciekawych pomysłów na pyszne, lekkie i niskokaloryczne desery, które pomogą nam zachować linię i cieszyć się letnimi smakami.
Kokosowy pudding chia z owocami
Kokosowy pudding z nasionami chia to idealny pomysł na lekki, sycący i zdrowy deser, który doskonale sprawdzi się na letnie śniadanie, przekąskę na świeżym powietrzu czy podwieczorek. Mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z agawy i owoce to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kremowych słodkości. Co więcej, stanowi świetne źródło błonnika, kwasów omega-3 i składników mineralnych, a także jest zdrowym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Wystarczy wymieszać nasiona chia z mlekiem kokosowym, dodać odrobinę słodzika i ekstraktu waniliowego, a na koniec przelać do szklanek lub słoiczków i odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowany pudding wystarczy dopełnić ulubionymi owocami i gotowe!
Jeżeli cenisz sobie desery fit, koniecznie kliknij tutaj i poznaj cały przepis!
Orzechowo-czekoladowy deser budyniowy
Jeśli jesteś fanem orzechów i czekolady, ten deser na pewno przypadnie ci do gustu. Puszysty mus czekoladowy na bazie mleka orzechowego, wzbogacony o masło orzechowe to propozycja dla wszystkich fanów szybkich i wyjątkowo smacznych przysmaków. Na początek łączymy żółtka jajek z masłem, cukrem waniliowym oraz mlekiem roślinnym. Całość podgrzewamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Teraz wystarczy wymieszać nasz orzechowo-waniliowy krem do zgęstnienia. Na koniec połowę masy wykładamy do słoiczków, a drugą część łączymy z masłem orzechowym, kakao i przekładamy na wierzch deseru. Całość możemy udekorować ulubionymi dodatkami — świetnie sprawdzą się orzechy np. migały, a także ulubione owoce.
Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!
Wegańskie lody z owocami
Nic nie orzeźwia bardziej niż pyszne lody w upalny dzień. Wegańska opcja to idealny wybór nie tylko dla miłośników roślinnych rozwiązań kulinarnych, ale i wszystkich osób ceniących zdrowe i lekkie słodkości. Przepis jest banalnie prosty — wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać podgrzane mleko roślinne, aromat waniliowy, laskę wanilii i mieszać do wrzenia. Następnie do masy dodajemy jogurt i całość miksujemy. Tak przygotowany deser przelewamy do naczynia, mrozimy i gotowe! Na koniec możemy udekorować lody ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
Jeżeli szukasz skutecznego orzeźwienia podczas upałów, kliknij tutaj i sprawdź cały przepis na pyszne wegańskie lody! Smacznego!
Zdrowy parfait ze śmietanką kokosową, granatem i jagodami goji
Parfait to mrożony krem francuski, który doskonale sprawdzi się w roli deseru podczas letnich dni. Składa się on z warstw kremu na bazie awokado, kakao, mleka migdałowego i miodu. Całość dopełniają truskawki, owoc granatu, nasiona goji i ziarna kakaowca, a wierzch zdobi śmietanka kokosowa wraz z owocami. Gotowy deser nie tylko świetnie smakuje, ale i jest atrakcyjny wizualnie, dzięki czemu można go serwować na wyjątkowych przyjęciach. Co więcej, przygotujesz go w 15 minut, dzięki czemu nie musisz spędzać dużej ilości czasu w kuchni podczas upalnych dni.
Kliknij tutaj, aby poznać cały przepis!
Brownie z kaszy jaglanej
Czekoladowe desery zawsze cieszą się dużą popularnością. Warto jednak wybierać zdrowsze opcje, które nie obciążą naszej wagi i zdrowia. Brownie jaglane bez białego cukru i mąki to doskonała propozycja dla wszystkich osób szukających wypieków, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Kasza jaglana, olej kokosowy, migdały, jajka, ksylitol, kawa i ulubione owoce tworzą zestawienie, które można serwować o każdej porze dnia. Nie jest to puszyste ciasto, a wilgotne, zbite w środku i mocno czekoladowe. To smaczny i szybki deser, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Wystarczy w kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy z kakao i ksylitolem, zblendować kaszę jaglaną oraz migdały, a jajka ubić ze słodzikiem. Na koniec wszystko mieszamy, przelewamy do formy i pieczemy. Gotowe brownie dekorujemy ulubionymi dodatkami na wierzchu. Doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów.
Jeżeli interesują Cię fit przepisy na smaczne i szybkie desery, kliknij tutaj i sprawdź, jak możesz przygotować brownie jaglane we własnej kuchni! To świetny przepis zarówno na codzienny poczęstunek, jak i wyjątkowe okazje. Smacznego!