Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy

EkspertOdKuchni
Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy

0

0 / 0

Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy to smaczna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Połączenie kremowego budyniu na bazie napoju orzechowego, kakao i masła orzechowego doskonale sprawdzi się na każdą okazję — zarówno romantyczny wieczór, urodzinową imprezę, jak i codzienną chwilę relaksu. Co więcej, deser orzechowo-czekoladowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki np. soczyste owoce, kawałki orzechów, płatkami czekoladowymi lub jadalnymi kwiatami, aby nadać całości odrobinę elegancji. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 tymbark just plants orzech laskowy

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka cukier waniliowy

3 łyżka skrobia ziemniaczana

1 łyżeczka masło

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka masło orzechowe

Przygotowanie


1

3 żółtka średnich jajek przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła, 4 łyżki cukru z wanilią i szklankę 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.

2

Całość podgrzej dokładnie, mieszając, tak aby żółtka z napojem roślinnym stworzyły jednolitą konsystencję, użyj do tego najlepiej trzepaczki.

3

Cały czas podgrzewając napój roślinny, wymieszaj w szklance mąkę ziemniaczaną z 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.

4

Kiedy masa w garnku zacznie się gotować delikatnie i ciągle mieszając, wlewaj mleko ze skrobią. Mieszaj i gotuj, aż znikną grudki.

5

Kiedy budyń zgęstnieje i zagotuje się, odstaw go z ognia. Połowę przełóż do małych słoiczków, a pozostałą część wymieszaj w garnku z łyżką masła orzechowego i kakao. Na koniec delikatnie nakładaj na ułożony już warstwowo w słoiczkach budyń.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły