Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy
EkspertOdKuchni
Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy to smaczna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Połączenie kremowego budyniu na bazie napoju orzechowego, kakao i masła orzechowego doskonale sprawdzi się na każdą okazję — zarówno romantyczny wieczór, urodzinową imprezę, jak i codzienną chwilę relaksu. Co więcej, deser orzechowo-czekoladowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki np. soczyste owoce, kawałki orzechów, płatkami czekoladowymi lub jadalnymi kwiatami, aby nadać całości odrobinę elegancji. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy to smaczna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Połączenie kremowego budyniu na bazie napoju orzechowego, kakao i masła orzechowego doskonale sprawdzi się na każdą okazję — zarówno romantyczny wieczór, urodzinową imprezę, jak i codzienną chwilę relaksu. Co więcej, deser orzechowo-czekoladowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki np. soczyste owoce, kawałki orzechów, płatkami czekoladowymi lub jadalnymi kwiatami, aby nadać całości odrobinę elegancji. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 tymbark just plants orzech laskowy
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier waniliowy
3 łyżka skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka masło
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka masło orzechowe
Przygotowanie
3 żółtka średnich jajek przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła, 4 łyżki cukru z wanilią i szklankę 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.
Całość podgrzej dokładnie, mieszając, tak aby żółtka z napojem roślinnym stworzyły jednolitą konsystencję, użyj do tego najlepiej trzepaczki.
Cały czas podgrzewając napój roślinny, wymieszaj w szklance mąkę ziemniaczaną z 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.
Kiedy masa w garnku zacznie się gotować delikatnie i ciągle mieszając, wlewaj mleko ze skrobią. Mieszaj i gotuj, aż znikną grudki.
Kiedy budyń zgęstnieje i zagotuje się, odstaw go z ognia. Połowę przełóż do małych słoiczków, a pozostałą część wymieszaj w garnku z łyżką masła orzechowego i kakao. Na koniec delikatnie nakładaj na ułożony już warstwowo w słoiczkach budyń.