Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy
EkspertOdKuchni
Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy to smaczna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Połączenie kremowego budyniu na bazie napoju orzechowego, kakao i masła orzechowego doskonale sprawdzi się na każdą okazję — zarówno romantyczny wieczór, urodzinową imprezę, jak i codzienną chwilę relaksu. Co więcej, deser orzechowo-czekoladowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki np. soczyste owoce, kawałki orzechów, płatkami czekoladowymi lub jadalnymi kwiatami, aby nadać całości odrobinę elegancji. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Budyniowy deser orzechowo-czekoladowy to smaczna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Połączenie kremowego budyniu na bazie napoju orzechowego, kakao i masła orzechowego doskonale sprawdzi się na każdą okazję — zarówno romantyczny wieczór, urodzinową imprezę, jak i codzienną chwilę relaksu. Co więcej, deser orzechowo-czekoladowy możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione dodatki np. soczyste owoce, kawałki orzechów, płatkami czekoladowymi lub jadalnymi kwiatami, aby nadać całości odrobinę elegancji. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 tymbark just plants orzech laskowy
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier waniliowy
3 łyżka skrobia ziemniaczana
1 łyżecz. masło
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka masło orzechowe
Przygotowanie
3 żółtka średnich jajek przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła, 4 łyżki cukru z wanilią i szklankę 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.
Całość podgrzej dokładnie, mieszając, tak aby żółtka z napojem roślinnym stworzyły jednolitą konsystencję, użyj do tego najlepiej trzepaczki.
Cały czas podgrzewając napój roślinny, wymieszaj w szklance mąkę ziemniaczaną z 250 ml Tymbark Just Plants orzech laskowy.
Kiedy masa w garnku zacznie się gotować delikatnie i ciągle mieszając, wlewaj mleko ze skrobią. Mieszaj i gotuj, aż znikną grudki.
Kiedy budyń zgęstnieje i zagotuje się, odstaw go z ognia. Połowę przełóż do małych słoiczków, a pozostałą część wymieszaj w garnku z łyżką masła orzechowego i kakao. Na koniec delikatnie nakładaj na ułożony już warstwowo w słoiczkach budyń.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.