Pomysły na tortille — 5 smacznych przepisów
EkspertOdKuchni
1/5/2024
ok. 4 min
Tortilla to uniwersalne danie, które świetnie sprawdza się na różne okazje — na imprezach, jako drugie śniadanie, posiłek do lunchboxa czy szybka przekąska w ciągu dnia. Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, poznaj pięć kreatywnych pomysłów na pyszne dania z tortillą w roli głównej.
Grillowana tortilla z kurczakiem
Pierwszą propozycją jest grillowana tortilla z kurczakiem. To smaczne połączenie soczystego mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Idealnie smakuje w towarzystwie sosu pomidorowego, czosnkowego lub meksykańskiego.
Na początek kroimy pierś z kurczaka, a następnie zalewamy ją marynatą na bazie oliwy, czosnku, imbiru i pokrojonej papryczki chilli. Całość odstawiamy na pół godziny do lodówki, a w międzyczasie szykujemy warzywa. Paprykę kroimy w słupki, umytą sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidora siekamy w kostkę. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż do zarumienienia. Teraz gotowe placki tortilli wykładamy na blacie, a następnie kładziemy na nich garść sałaty, odrobinę pokrojonej papryki, pomidorów i kurczaka. Całość dokładnie zawijamy i grillujemy na suchej patelni grillowej z każdej strony.
Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!
Tortilla z mięsem i czerwoną fasolą
A teraz coś dla fanów kuchni meksykańskiej. Tortilla z mięsem i czerwoną fasolą to propozycja, która łączy białko z błonnikiem, tworząc pełnowartościowy posiłek. Świetnie sprawdzi się tutaj tortilla z mąki kukurydzianej, która idealnie wkomponuje się w meksykański klimat.
Wystarczy pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy mieloną wołowinę i dusimy przez około 5-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pomidory z puszki, chili, sól i pieprz. Całość gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę z puszki i jeszcze przez chwilę zostawiamy na ogniu, aż wszystkie smaki się połączą. Teraz czas na zawinięcie naszej tortilli. Każdy placek wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy.
Kliknij tutaj, aby poznać cały sprawdzony przepis na pyszną tortillę z mięsem i czerwoną fasolą!
Tortilla z guacamole i kurczakiem
Kolejną propozycją jest pożywna tortilla z guacamole i kurczakiem, która świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Kremowa konsystencja awokado doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka, tworząc orzeźwiające i wyjątkowo smaczne połączenie.
Zaczynamy od wydrążenia awokado i wyciągnięcia miąższu. Rozgniatamy go widelcem wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, sokiem z limonki, odrobiną soli i świeżą kolendrą. Następnie kroimy filet z kurczaka, doprawiamy do smaku i smażymy na patelni. Teraz okrągły placek tortilli wykładamy na blat i kładziemy na nim starty ser mozzarella, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w pióra cebulę i usmażonego kurczaka. Dodajemy również guacamole i zwijamy każdy placek na kształt rulonu lub trójkąta. Można również urozmaicić nadzienie o ulubione dodatki np. suszone pomidory, kukurydzę lub świeże zioła. Na koniec obsmażamy tortillę na suchej patelni i gotowe!
Cały przepis znajdziesz tutaj.
Tortilla śniadaniowa
A dla tych, którzy chcą zrobić tortillę na śniadanie, świetną opcją będzie tortilla z jajecznicą, boczkiem i serem. Możemy ją zabrać do szkoły, pracy lub przekąsić w ciągu dnia. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie wymaga dużego wysiłku. Z pewnością zasmakują każdemu, kto szuka alternatywy dla klasycznych kanapek śniadaniowych.
Do przygotowania tortilli potrzebujemy przede wszystkim boczek, który podsmażamy na patelni, a także jajka, z których robimy jajecznicę. Na tortilli wykładamy przygotowane wcześniej składniki, a także starty ser cheddar. Jeżeli chcemy, możemy również wzbogacić smak dania suszonymi pomidorami, ulubionymi warzywami lub innymi dodatkami. Można również wykorzystać serek śmietankowy do posmarowania wnętrza tortilli.
Kliknij tutaj, aby sprawdzić cały przepis!
Roladki z tortillą, pastą jajeczną i awokado
Roladki z tortillą, pastą jajeczną i awokado to idealny wybór dla wszystkich, którzy szukają sposobu na sycącą, zdrową i pyszną przekąskę. Bez problemu zaserwujemy je na imprezach, przyjęciach, jak i zabierzemy ze sobą do pracy lub szkoły. Co więcej, przygotowanie wszystkich roladek nie zajmie nam więcej niż pół godziny.
Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie obrać je ze skorupki i pokroić w kostkę. Z awokado usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, majonez, sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek. Na koniec wystarczy wyłożyć gotową pastę na placek tortilli, zawinąć całość w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego!
Cały przepis znajdziesz tutaj.