Grillowana tortilla z kurczakiem

kontakt_1
Grillowana tortilla z kurczakiem

0

0 / 0

Marynowany kurczak, upieczona tortilla i aromatyczne, świeże warzywa stanowią idealną opcję dla tych, którzy cenią sobie potrawy pełne smaku. To przepyszne i niezawodne danie na obiad, kolację, lunch lub spotkania w gronie przyjaciół. Grillowaną tortillę z kurczakiem i chrupiącymi warzywami możesz zestawić z ulubionym sosem — pomidorowym, czosnkowym lub meksykańskim. Smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g pierś z kurczaka

30 g oliwa z oliwek

15 g świeży imbir

1 szt. papryczka chili

1 szt. papryka czerwona

1 szt. sałata lodowa

4 szt. placki tortilla

8 łyżka sos pomidorowy śródziemnomorski

Przygotowanie


1

Kroimy pierś z kurczaka na kawałki grubości około 2 cm.

2

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chili.

3

Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojonego wcześniej kurczaka, a następnie odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.

4

W tym czasie przygotowujemy warzywa tj. kroimy paprykę czerwoną w słupki, rwiemy sałatę na drobne części oraz siekamy pomidora na kostkę grubości około 1 cm.

5

Zamarynowanego wcześniej kurczaka smażymy na złoty kolor.

6

Następnie na każdym placku tortilla układamy kolejno garść sałaty, ¼ słupków z papryki, ¼ krojonych pomidorów oraz około 100 g usmażonego kurczaka. Dokładnie zawijamy tortille i grillujemy tak, żeby upiekła się z każdej strony.

7

Serwujemy z ulubionym sosem np. pomidorowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły