Grillowana tortilla z kurczakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Grillowana tortilla z kurczakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977640497.jpeg&w=3840&q=75)
Marynowany kurczak, upieczona tortilla i aromatyczne, świeże warzywa stanowią idealną opcję dla tych, którzy cenią sobie potrawy pełne smaku. To przepyszne i niezawodne danie na obiad, kolację, lunch lub spotkania w gronie przyjaciół. Grillowaną tortillę z kurczakiem i chrupiącymi warzywami możesz zestawić z ulubionym sosem — pomidorowym, czosnkowym lub meksykańskim. Smacznego!
1
0 / 0
Marynowany kurczak, upieczona tortilla i aromatyczne, świeże warzywa stanowią idealną opcję dla tych, którzy cenią sobie potrawy pełne smaku. To przepyszne i niezawodne danie na obiad, kolację, lunch lub spotkania w gronie przyjaciół. Grillowaną tortillę z kurczakiem i chrupiącymi warzywami możesz zestawić z ulubionym sosem — pomidorowym, czosnkowym lub meksykańskim. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g pierś z kurczaka
30 g oliwa z oliwek
15 g świeży imbir
1 szt. papryczka chili
1 szt. papryka czerwona
1 szt. sałata lodowa
4 szt. placki tortilla
8 łyżka sos pomidorowy śródziemnomorski
Przygotowanie
Kroimy pierś z kurczaka na kawałki grubości około 2 cm.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chili.
Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojonego wcześniej kurczaka, a następnie odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warzywa tj. kroimy paprykę czerwoną w słupki, rwiemy sałatę na drobne części oraz siekamy pomidora na kostkę grubości około 1 cm.
Zamarynowanego wcześniej kurczaka smażymy na złoty kolor.
Następnie na każdym placku tortilla układamy kolejno garść sałaty, ¼ słupków z papryki, ¼ krojonych pomidorów oraz około 100 g usmażonego kurczaka. Dokładnie zawijamy tortille i grillujemy tak, żeby upiekła się z każdej strony.
Serwujemy z ulubionym sosem np. pomidorowym.