Grillowana tortilla z kurczakiem
kontakt_1
0
0 / 0
0
Marynowany kurczak, upieczona tortilla i aromatyczne, świeże warzywa stanowią idealną opcję dla tych, którzy cenią sobie potrawy pełne smaku. To przepyszne i niezawodne danie na obiad, kolację, lunch lub spotkania w gronie przyjaciół. Grillowaną tortillę z kurczakiem i chrupiącymi warzywami możesz zestawić z ulubionym sosem — pomidorowym, czosnkowym lub meksykańskim. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 gr pierś z kurczaka
30 gr oliwa z oliwek
15 gr świeży imbir
1 szt papryczka chili
1 szt papryka czerwona
1 szt sałata lodowa
4 szt placki tortilla
8 łyżka sos pomidorowy śródziemnomorski
Przygotowanie
Kroimy pierś z kurczaka na kawałki grubości około 2 cm.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chili.
Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojonego wcześniej kurczaka, a następnie odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warzywa tj. kroimy paprykę czerwoną w słupki, rwiemy sałatę na drobne części oraz siekamy pomidora na kostkę grubości około 1 cm.
Zamarynowanego wcześniej kurczaka smażymy na złoty kolor.
Następnie na każdym placku tortilla układamy kolejno garść sałaty, ¼ słupków z papryki, ¼ krojonych pomidorów oraz około 100 g usmażonego kurczaka. Dokładnie zawijamy tortille i grillujemy tak, żeby upiekła się z każdej strony.
Serwujemy z ulubionym sosem np. pomidorowym.