Tortilla z guacamole i kurczakiem

EkspertOdKuchni
Tortilla z guacamole i kurczakiem

1

0 / 0

Tortilla z guacamole i kurczakiem to pyszne danie meksykańskie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i szybki lunch lub kolację z rodziną i przyjaciółmi. Połączenie soczystego kurczaka, chrupiącej tortilli, papryki, mozzarelli, cebuli, awokado, chili, kolendry i limonki z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie soczyste, aromatyczne i pożywne kombinacje kulinarne. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g filet z kurczaka

8 szt. tortilla pszenna

2 szt. papryka kolorowa

200 g ser mozzarella wiórki

2 szt. cebula czerwona

2 szt. awokado hass

2 szt. chilli

1 pęcz. kolendra

1 szt. limonka

1 szczyp. sól, pieprz

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Awokado przetnij na pół i wyciągnij pestkę. Wybierz miąższ, przełóż go do miseczki i rozgnieć widelcem.

2

Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, pół cebuli pokrojonej w kosteczkę, sok z limonki, pieprz, sól i kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Filet z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na patelni na oleju. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

4

Tortille posyp mozzarellą, połóż na nich pokrojoną w kostkę paprykę, czerwoną cebulę pokrojoną w pióra, a także usmażonego wcześniej kurczaka.

5

Dodaj guacamole, a następnie zwiń każdy placek i obsmaż na suchej patelni lub włóż do grilla kontaktowego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

935

kcal

Białka

71

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły