Pomysły na śledzie — 5 smacznych przepisów

Pomysły na śledzie — 5 smacznych przepisów

EkspertOdKuchni

12/18/2023

ok. 4 min


Śledzie są nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej — zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie ich w swojej kuchni, czytaj dalej i poznaj sprawdzone przepisy na śledzie, które z pewnością ożywią Twoje menu.

Śledzie z żurawiną i cebulą

Pierwszą propozycją są śledzie z żurawiną i cebulą, które nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. To połączenie, które idealnie odnajdzie się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje lub święta Bożego Narodzenia.

Na początek pokrój filety śledziowe na mniejsze kawałki i namocz w wodzie przez 2 godziny. Po tym czasie możesz umieścić je w zalewie octowej. W międzyczasie suszoną żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Cebulę pokrój w piórka, a namoczone wcześniej śledzie wymieszaj z zielem angielskim, kolorowym pieprzem i liśćmi laurowymi. Teraz przygotuj wysoki słoik, w którym ułożysz na przemian kawałki ryby, cebulę i żurawinę. Całość zalej olejem i odstaw do lodówki na 2 dni. Po tym czasie całość możesz serwować z odrobiną chrzanu. Smacznego!

Śledzie marynowane w ketchupie z rodzynkami i cynamonem

Jeżeli jesteś fanem korzennych aromatów i słodko-słonych połączeń kulinarnych, koniecznie spróbuj śledzi w ketchupie z rodzynkami i cynamonem. To propozycja, która idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole i doskonale wpisze się w klimat świąt.

Zacznij od namoczenia płatów śledzi w zimnej wodzie przez około godzinę (możesz wykorzystać śledzie bałtyckie lub matias). Po tym czasie dokładnie osusz każdy kawałek i pokrój na 3-4 cm części. Następnie rodzynki zalej wrzątkiem i ostaw. Jeśli chcesz, możesz również urozmaicić smak marynaty suszonymi pomidorami lub suszonymi śliwkami. Wtedy również zalej je wrzątkiem i pozostaw do namoczenia. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oleju. Dodaj ketchup, cukier, cynamon i ocet. Całość dokładnie podsmaż, ostudź i wymieszaj z odcedzonymi rodzynkami i śledziami. Wszystko odstaw na noc do lodówki. Gotowe śledzie serwuj z czerwonym pieprzem na wierzchu. Smacznego!

Śledź na ziemniaku na carpaccio z buraka z sosem chrzanowym

Kolejnym smacznym, a jednocześnie kreatywnym pomysłem jest śledź na ziemniaku na carpaccio z buraka z sosem chrzanowym. To wysoce elegancka i pięknie prezentująca się potrawa, którą możemy wykorzystać na wiele różnych okazji.

Na początku ugotuj buraczki i ziemniaki, odcedź je i obierz ze skórki. Pokrój warzywa w cienkie plastry. Następnie świeże śledzie matias namocz w zimniej wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie pokrój je na mniejsze kawałki. Możesz również wykorzystać marynowane śledzie w cebulce i oleju, które wcześniej odcedzisz na ręczniku. Teraz przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z chrzanem, solą i pieprzem, a następnie podziel go na dwie części. Do jednej dodaj łyżeczkę barszczu czerwonego. Na koniec przygotuj talerz i wyłóż na nim kolejno ziemniaki, plastry buraczka, śledzie, odrobinę sosu i posiekaną czerwoną cebulkę. Całość udekoruj posiekanym koperkiem.

Śledź w buraczkach

Śledzie występują w kuchniach w przeróżnych formach i kombinacjach smakowych. Kolejną z nich jest śledź w buraczkach, czyli pyszna sałatka śledziowa z cebulką, ogórkiem kiszonym i jabłkiem, która idealnie sprawdzi się w roli przystawki. To także idealny wybór na Boże Narodzenie, który skradnie serce wszystkich miłośników rybnych potraw.

Na początek namocz filety śledziowe w zimnej wodzie przez około godzinę. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę, jabłko i ogórka kiszonego. Gotowe śledzie osusz, pokrój w średnią kostkę i wymieszaj z resztą składników. Dodaj śmietanę, barszcz czerwony, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po tym czasie śledź w buraczkach jest gotowy do podania.

Śledzie świeże smażone w cieście

Jeżeli szukasz smacznej inspiracji na szybki i smaczny obiad, koniecznie poznaj przepis na smażone śledzie w chrupiącym cieście. Można je serwować towarzystwie frytek, ziemniaczków, świeżej sałatki lub ulubionej surówki, ale równie dobrze smakują skropione jedynie sokiem z cytryny.

Na początek oczyść każdą rybę, wyfiletuj, obsusz, posól i skrop z sokiem cytryny. Możesz wykorzystać śledzia bałtyckiego, który doskonale nadaje się do smażenia. Następnie w misce wymieszaj żółtko, mleko, mąkę i ubite białko. W przygotowanej mieszance maczaj dokładnie każdy filet i wykładaj na rozgrzaną patelnię z olejem. Na koniec wykładaj każdy kawałek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły