Śledź na ziemniaku, na carpaccio z buraka z sosem chrzanowym
EdytaPochopien
To danie jest moim popisowym na każdą uroczystość. Gości również w święta Bożego Narodzenia i na stole wigilijnym. Wygląda bardzo świątecznie i elegancko. Łatwo można je na drugi dzień przerobić na sałatkę, dodając inne składniki np. jabłko, kukurydzę czy majonez Krakus. Ma ciekawy wygląd i zachęca do spróbowania. Fajne w tym daniu jest to, że można wykorzystać świeżego matiasa, jak i wcześniej przygotowanego w cebulce i oleju. W związku z tym marynowane śledzie na pewno się nie zmarnują, bo można je wykorzystać właśnie w takim daniu. Z marynowanym w cebulce i oleju jest jeszcze bardziej smaczne.
0
0 / 0
To danie jest moim popisowym na każdą uroczystość. Gości również w święta Bożego Narodzenia i na stole wigilijnym. Wygląda bardzo świątecznie i elegancko. Łatwo można je na drugi dzień przerobić na sałatkę, dodając inne składniki np. jabłko, kukurydzę czy majonez Krakus. Ma ciekawy wygląd i zachęca do spróbowania. Fajne w tym daniu jest to, że można wykorzystać świeżego matiasa, jak i wcześniej przygotowanego w cebulce i oleju. W związku z tym marynowane śledzie na pewno się nie zmarnują, bo można je wykorzystać właśnie w takim daniu. Z marynowanym w cebulce i oleju jest jeszcze bardziej smaczne.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. śledź matias
4 szt. małe ziemniaki
3 szt. buraki
1 szt. cebula czerwona
1 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżecz. koncentrat barszczu czerwonego krakus
4 łyżka śmietana 18%
2 szczyp. sól, pieprz
1 łodyga koperek
Przygotowanie
Buraczki i ziemniaki ugotować ze skórką. Można je gotować w jednym garnku. Po ugotowaniu odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Buraczki również należy pokroić w plastry, lecz bardzo cienko.
Śledzie matias wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Następnie pokroić na cząstki. Jednego matiasa można pokroić na 5 części. Można użyć również śledzi marynowanych w cebulce i oleju. Są równie smaczne, a nawet lepsze. Te trzeba najpierw odcedzić na ręczniku papierowym.
Przygotować sos. Śmietanę połączyć z chrzanem. Doprawić dodatkowo solą i pieprzem naturalnym. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać koncentrat barszczu Krakus.
Składniki składać ze sobą pojedynczo w następującej kolejności: ziemniak, plasterek buraczka, śledź, mała łyżeczka sosu. Każdą wieżyczkę posypać drobno posiekaną czerwoną cebulką. Można udekorować listkami kopru.