Śledź w buraczkach

DominikaGucwa
Śledź w buraczkach

0

0 / 0

Bardzo prosta do przygotowania sałatka śledziowa, która niezmiennie od wielu lat zachwyca podniebienia gości w naszym domu. Doskonała jako przystawka, a u nas dodatkowo niezbędna jako potrawa na wigilijnym stole.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. płaty śledziowe

1 opak. śmietana 18%

2 łyżka koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. cebula

1 szt. jabłko

2 szcz. sól

1 szcz. pieprz

3 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

Przygotowanie


1

Filety śledziowe (matiasy) namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie.

2

Cebulę, jabłko oraz ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę i przekładamy do naczynia.

3

Namoczone i osuszone śledzie kroimy w kostkę średniej wielkości. Przekładamy do naczynia z cebulą, jabłkiem i ogórkiem.

4

Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy koncentrat barszczu Krakus, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy aż wszystkie składniki przykryte będą śmietaną, a ta uzyska przyjemny różowy kolor.

5

Przykrywamy naczynie wieczkiem lub folią i odstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki, a najlepiej na 24 godziny, żeby śledzie się przegryzły i zyskały bogatszy smak .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły