Śledź w buraczkach
DominikaGucwa
Bardzo prosta do przygotowania sałatka śledziowa, która niezmiennie od wielu lat zachwyca podniebienia gości w naszym domu. Doskonała jako przystawka, a u nas dodatkowo niezbędna jako potrawa na wigilijnym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
479
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo prosta do przygotowania sałatka śledziowa, która niezmiennie od wielu lat zachwyca podniebienia gości w naszym domu. Doskonała jako przystawka, a u nas dodatkowo niezbędna jako potrawa na wigilijnym stole.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. płaty śledziowe
1 opak. śmietana 18%
2 łyżka koncentrat barszczu czerwonego krakus
2 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. cebula
1 szt. jabłko
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
3 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
Przygotowanie
Filety śledziowe (matiasy) namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie.
Cebulę, jabłko oraz ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę i przekładamy do naczynia.
Namoczone i osuszone śledzie kroimy w kostkę średniej wielkości. Przekładamy do naczynia z cebulą, jabłkiem i ogórkiem.
Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy koncentrat barszczu Krakus, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy aż wszystkie składniki przykryte będą śmietaną, a ta uzyska przyjemny różowy kolor.
Przykrywamy naczynie wieczkiem lub folią i odstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki, a najlepiej na 24 godziny, żeby śledzie się przegryzły i zyskały bogatszy smak .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
479
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.