Śledzie z żurawiną i cebulą a’la łosoś
formularz
Śledzie z żurawiną i cebulą a’la łosoś to znakomity pomysł na śledzie w nowej wersji. Dodatek słodkiej żurawiny i ostrego chrzanu to naprawdę zgrany duet.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Śledzie z żurawiną i cebulą a’la łosoś to znakomity pomysł na śledzie w nowej wersji. Dodatek słodkiej żurawiny i ostrego chrzanu to naprawdę zgrany duet.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g filety śledziowe matias
1 szt. cebula czerwona
100 g żurawina suszona
2 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. pieprz kolorowy
300 olej rzepakowy
2 łyżka chrzan krakus
Przygotowanie
Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Płuczemy je i namaczamy w wodzie przez 2 godziny.
Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut.
Cebulę kroimy w piórka.
Opłukane śledzie mieszamy z przyprawami.
W wysokim słoiku układamy na przemian śledzie, cebulę i żurawinę.
Odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Podajemy z odrobiną chrzanu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.