Śledzie świeże smażone w cieście
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Śledzie świeże smażone w cieście](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363667.jpeg&w=3840&q=75)
Śledzie świeże smażone w cieście.
1
3.7 / 3
Śledzie świeże smażone w cieście.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.25 szkl. olej
5 szt. śledź świeży
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mleko
4 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
1
Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować, obsuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny.
2
Żółtko, mleko i mąkę dokładnie rozmieszać.
3
Dodać ubitą pianę.
4
Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśniej śmietany.
5
Filety śledziowe maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.