Najlepsze dania z boczniaków — smaczne przepisy

Najlepsze dania z boczniaków — smaczne przepisy

EkspertOdKuchni

1/4/2024

ok. 4 min


Boczniaki to wyjątkowe grzyby o delikatnym smaku i mięsistej konsystencji. Są nie tylko zdrowe, ale mają również wszechstronne zastosowanie kulinarne. W tym artykule odkryjemy kilka niezwykle smacznych przepisów na dania z wykorzystaniem boczniaków, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.

Zupa krem z cukinii z boczniakiem

Kremowa zupa z cukinii z dodatkiem boczniaków to doskonałe połączenie delikatności i intensywności smaku. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub elegancka przystawka podczas różnego rodzaju uroczystości, imprez lub przyjęć.

Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego, do którego dodajemy obraną i pokrojoną w paski cukinię. Całość gotujemy przez około 5-10 minut, a następnie odsączamy. Cukinię blendujemy z odrobiną bulionu i serkiem topionym. Wszystko przelewamy do garnka, podgrzewamy i doprawiamy do smaku suszoną bazylią, mieloną papryką i pieprzem. Tak przygotowana zupa idealnie smakuje w towarzystwie smażonych boczniaków. Wystarczy je oczyścić, osuszyć i doprawić solą oraz pieprzem. Grzyby obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż do złotego koloru. Na koniec wykładamy boczniaka na wierzchu zupy i gotowe!

Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Zapiekanka z boczniakami

Zapiekanka z boczniakami to pomysł na sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużego wysiłku. Możemy ją zaserwować na obiad, kolację lub imprezę w gronie przyjaciół i rodziny.

Na początek gotujemy ziemniaki w mundurkach, aż do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, boczniaki i szynkę. Pokrojone składniki podsmażamy na patelni, aż do momentu, gdy grzyby zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w talarki, a następnie wykładamy na przygotowane wcześniej naczynie żaroodporne. Na wierzch kładziemy uduszone boczniaki z szynką i cebulką. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Całość przekładamy do rozgrzanego piekarnika, aż do momentu, gdy zapiekanka nabierze złocistego koloru.

Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Paszteciki z ciasta francuskiego i boczniaków

Boczniaki to idealny składnik do przygotowania wegetariańskich potraw. Tak też jest w przypadku pysznych pasztecików z ciasta francuskiego z boczniakami, które świetnie sprawdzą się do barszczu czerwonego świątecznym stole. To również doskonała przekąska na kolację lub przyjęcia.

Wystarczy pokroić boczniaki i cebule w kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Farsz doprawiamy natką pietruszki, zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na trzy podłużne części. Środek każdej z nich wykładamy przygotowanym nadzieniem i sklejamy na pół. Na koniec kroimy wszystko na mniejsze części i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.

Kliknij tutaj, aby poznać cały przepis!

Bułeczki bao z boczniakami

A teraz coś dla fanów azjatyckich dań. Bułeczki bao z boczniakami to propozycja, która niewątpliwie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wegetariańskich połączeń kulinarnych i orientalnych smaków. Idealnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację.

Zaczynamy od przygotowania drożdżowych bułeczek. W tym celu w ciepłej wodzie rozpuszczamy świeże drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na bok. Następnie w misce mieszamy mąkę, sól, gotowy zaczyn drożdżowy i olej. Wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie na patelni smażymy boczniaki wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i cukinią. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, curry i wędzoną paprykę. Gdy ciasto urośnie, formujemy bułeczki bao i ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Gotowe bułeczki po ostygnięciu przekrawamy na pół i nadziewamy gotowym farszem. Smacznego!

Cały przepis znajdziesz tutaj.

Wegetariańska lasagne z boczniakami i rozmarynem

Jeżeli nadal zastanawiasz się jak jeszcze przyrządzić boczniaki, a jednocześnie cenisz sobie pyszne dania wegetariańskie, koniecznie spróbuj wegetariańskiej lasagne z boczniakami i rozmarynem. To idealny wybór na obiad, kolację lub urozmaicenie wyjątkowych okazji.

Na początek obieramy cebulę oraz czosnek i siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, dodajemy rozmaryn, sól i pieprz, a następnie dusimy przez około 15 minut. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż do zgęstnienia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy płaty makaronu lasagne. Wylewamy przygotowany wcześniej sos, wykładamy boczniaki, a wierzch posypujemy startym serem. Powtarzamy czynność. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.

Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły