Zapiekanka z boczniakami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka z boczniakami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973780960.jpeg&w=3840&q=75)
To bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka, która na pewno będzie smakowała każdemu.
0
0 / 0
To bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka, która na pewno będzie smakowała każdemu.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
30 dag. ser żółty
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
10 szt. ziemniaki
4 szt. cebula
1 szt. sos łowicz
60 dag. boczniaki
35 dag. szynka konserwowa
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach aż będą miękkie.
Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, boczniaki i szynkę.
Rozgrzać na patelni olej i wrzucić pokrojone składniki.
Całość dusić do momentu, gdy boczniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Obrać ziemniaki i pokroić je w talarki.
Następnie wysmarować olejem naczynie żaroodporne i na spód dodać łyżkę sosu Łowicz.
Ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu - ziemniaki, następnie uduszone boczniaki z szynka i cebulką.
Zalać to dwiema łyżkami sosu i kłaść warstwę sera.
Czynność powtarzać, kończąc dużą ilością sera.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić na około 30 minut (ser musi się dobrze rozpuścić).