Zapiekanka z boczniakami
m7
To bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka, która na pewno będzie smakowała każdemu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1688
kcal
Białka
95
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka, która na pewno będzie smakowała każdemu.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
30 dag. ser żółty
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
10 szt. ziemniaki
4 szt. cebula
1 szt. sos łowicz
60 dag. boczniaki
35 dag. szynka konserwowa
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach aż będą miękkie.
Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, boczniaki i szynkę.
Rozgrzać na patelni olej i wrzucić pokrojone składniki.
Całość dusić do momentu, gdy boczniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Obrać ziemniaki i pokroić je w talarki.
Następnie wysmarować olejem naczynie żaroodporne i na spód dodać łyżkę sosu Łowicz.
Ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu - ziemniaki, następnie uduszone boczniaki z szynka i cebulką.
Zalać to dwiema łyżkami sosu i kłaść warstwę sera.
Czynność powtarzać, kończąc dużą ilością sera.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić na około 30 minut (ser musi się dobrze rozpuścić).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1688
kcal
Białka
95
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.