Zapiekanka z boczniakami

m7
Zapiekanka z boczniakami

0

0 / 0

To bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka, która na pewno będzie smakowała każdemu.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

30 dag. ser żółty

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

10 szt. ziemniaki

4 szt. cebula

1 szt. sos łowicz

60 dag. boczniaki

35 dag. szynka konserwowa

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować w mundurkach aż będą miękkie.

2

Odstawić do ostygnięcia.

3

W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, boczniaki i szynkę.

4

Rozgrzać na patelni olej i wrzucić pokrojone składniki.

5

Całość dusić do momentu, gdy boczniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

6

Obrać ziemniaki i pokroić je w talarki.

7

Następnie wysmarować olejem naczynie żaroodporne i na spód dodać łyżkę sosu Łowicz.

8

Ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu - ziemniaki, następnie uduszone boczniaki z szynka i cebulką.

9

Zalać to dwiema łyżkami sosu i kłaść warstwę sera.

10

Czynność powtarzać, kończąc dużą ilością sera.

11

Do rozgrzanego piekarnika wstawić na około 30 minut (ser musi się dobrze rozpuścić).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1688

kcal

Białka

95

gram

Węglowodany

195

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły