Bułeczki bao z boczniakami
EkspertOdKuchni
Bułeczki bao z boczniakami to danie kuchni azjatyckiej, które stało się popularne na całym świecie. To małe i puszyste pampuchy, które po ugotowaniu na parze są nadziewane różnymi składnikami. To świetny wybór dla wegetarian i wszystkich osób, które cenią sobie smaczne rozwiązania kulinarne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione warzywa, którymi wypełnisz środek bułeczek bao. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Bułeczki bao z boczniakami to danie kuchni azjatyckiej, które stało się popularne na całym świecie. To małe i puszyste pampuchy, które po ugotowaniu na parze są nadziewane różnymi składnikami. To świetny wybór dla wegetarian i wszystkich osób, które cenią sobie smaczne rozwiązania kulinarne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione warzywa, którymi wypełnisz środek bułeczek bao. Życzymy smacznego!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
350 g mąka lubella puszysta tortowa
175 woda
10 olej
1 łyżecz. cukier
20 g świeże drożdże
0.50 łyżecz. sól
200 g boczniaki
1 szt. cebula
0.50 szt. cukinia
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szczyp. sól, pieprz, curry i papryka wędzona do smaku
1 łyżecz. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Do ciepłej wody kruszymy świeże drożdże i wsypujemy cukier. Odkładamy na bok, aby drożdże się uaktywniły.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i olej. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej kulki. Jeśli ciasto się klei do rąk, podsypujemy je mąką.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na bok, aby wyrosło.
W międzyczasie smażymy na patelni boczniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Pod koniec smażenia, gdy boczniaki są gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką wędzoną.
Gdy ciasto urośnie formujemy bułeczki bao i kładziemy na papier do pieczenia, a następnie odstawiamy na 10 minut.
Bułeczki bao wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i pieczemy ok. 15 minut.
Po ostygnięciu bułeczek przekrawamy je na pół i wkładamy do nich farsz z boczniaków.