Bułeczki bao z boczniakami

EkspertOdKuchni
Bułeczki bao z boczniakami

0

0 / 0

Bułeczki bao z boczniakami to danie kuchni azjatyckiej, które stało się popularne na całym świecie. To małe i puszyste pampuchy, które po ugotowaniu na parze są nadziewane różnymi składnikami. To świetny wybór dla wegetarian i wszystkich osób, które cenią sobie smaczne rozwiązania kulinarne. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione warzywa, którymi wypełnisz środek bułeczek bao. Życzymy smacznego!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

350 g mąka lubella puszysta tortowa

175 woda

10 olej

1 łyżeczka cukier

20 g świeże drożdże

0.50 łyżeczka sól

200 g boczniaki

1 szt. cebula

0.50 szt. cukinia

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szcz. sól, pieprz, curry i papryka wędzona do smaku

1 łyżeczka przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Do ciepłej wody kruszymy świeże drożdże i wsypujemy cukier. Odkładamy na bok, aby drożdże się uaktywniły.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i olej. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej kulki. Jeśli ciasto się klei do rąk, podsypujemy je mąką.

3

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na bok, aby wyrosło.

4

W międzyczasie smażymy na patelni boczniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Pod koniec smażenia, gdy boczniaki są gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką wędzoną.

5

Gdy ciasto urośnie formujemy bułeczki bao i kładziemy na papier do pieczenia, a następnie odstawiamy na 10 minut.

6

Bułeczki bao wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i pieczemy ok. 15 minut.

7

Po ostygnięciu bułeczek przekrawamy je na pół i wkładamy do nich farsz z boczniaków.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły