LASAGNE WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKAMI I ROZMARYNEM
lubella
Ślinka cieknie na myśl o jakimś pysznym, wegetariańskim daniu, aromatycznie pachnącym grzybami, z ciągnącym się serem, z dodatkiem makaronu? Bezmięsna lasagne z boczniakami i rozmarynem powinna zaspokoić Twój apetyt na pyszne, wykwintne dania w stylu włoskim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
872
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ślinka cieknie na myśl o jakimś pysznym, wegetariańskim daniu, aromatycznie pachnącym grzybami, z ciągnącym się serem, z dodatkiem makaronu? Bezmięsna lasagne z boczniakami i rozmarynem powinna zaspokoić Twój apetyt na pyszne, wykwintne dania w stylu włoskim.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella lasagne
5 szkl. boczniaki
2 szt. cebula
1 łyżka rozmaryn
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. masło
3.50 szkl. mleko
5 łyżecz. masło
3 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 3 min. Dodać grzyby i rozmaryn, dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W garnku rozpuścić masło. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Cały czas gotować. Dolać 0,5 szklanki mleka, rozmieszać na gładką masę. Dolać pozostałą część mleka, rozmieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszając, gotować aż do zgęstnienia sosu.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na spód naczynia rozłożyć płaty makaronu. Polać niewielką ilością sosu. Rozłożyć warstwę grzybów, na której rozsypać ser. Przykryć warstwą makaronu, na którą ponownie rozkładamy sos, grzyby i ser. Czynność powtórzyć. Na wierzch położyć płaty makaronu, polać pozostałym sosem i posypać serem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C . Piec przez 40 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
872
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
132
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.