LASAGNE WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKAMI I ROZMARYNEM
lubella
0
0 / 0
Ślinka cieknie na myśl o jakimś pysznym, wegetariańskim daniu, aromatycznie pachnącym grzybami, z ciągnącym się serem, z dodatkiem makaronu? Bezmięsna lasagne z boczniakami i rozmarynem powinna zaspokoić Twój apetyt na pyszne, wykwintne dania w stylu włoskim.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella lasagne
5 szkl. boczniaki
2 szt. cebula
1 łyżka rozmaryn
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
2 łyżeczka masło
3.50 szkl. mleko
5 łyżeczka masło
3 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 3 min. Dodać grzyby i rozmaryn, dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W garnku rozpuścić masło. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Cały czas gotować. Dolać 0,5 szklanki mleka, rozmieszać na gładką masę. Dolać pozostałą część mleka, rozmieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszając, gotować aż do zgęstnienia sosu.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na spód naczynia rozłożyć płaty makaronu. Polać niewielką ilością sosu. Rozłożyć warstwę grzybów, na której rozsypać ser. Przykryć warstwą makaronu, na którą ponownie rozkładamy sos, grzyby i ser. Czynność powtórzyć. Na wierzch położyć płaty makaronu, polać pozostałym sosem i posypać serem.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C . Piec przez 40 min.