LASAGNE WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKAMI I ROZMARYNEM

lubella
LASAGNE WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKAMI I ROZMARYNEM

0

0 / 0

Ślinka cieknie na myśl o jakimś pysznym, wegetariańskim daniu, aromatycznie pachnącym grzybami, z ciągnącym się serem, z dodatkiem makaronu? Bezmięsna lasagne z boczniakami i rozmarynem powinna zaspokoić Twój apetyt na pyszne, wykwintne dania w stylu włoskim.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella lasagne

5 szkl. boczniaki

2 szt. cebula

1 łyżka rozmaryn

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 łyżeczka masło

3.50 szkl. mleko

5 łyżeczka masło

3 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa

1 łyżeczka gałka muszkatołowa

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 3 min. Dodać grzyby i rozmaryn, dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

2

W garnku rozpuścić masło. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Cały czas gotować. Dolać 0,5 szklanki mleka, rozmieszać na gładką masę. Dolać pozostałą część mleka, rozmieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszając, gotować aż do zgęstnienia sosu.

3

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

4

Na spód naczynia rozłożyć płaty makaronu. Polać niewielką ilością sosu. Rozłożyć warstwę grzybów, na której rozsypać ser. Przykryć warstwą makaronu, na którą ponownie rozkładamy sos, grzyby i ser. Czynność powtórzyć. Na wierzch położyć płaty makaronu, polać pozostałym sosem i posypać serem.

5

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C . Piec przez 40 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły