Warzywne muffiny i babeczki — najlepsze przepisy

Warzywne muffiny i babeczki — najlepsze przepisy

EkspertOdKuchni

1/4/2024

ok. 3 min


Warzywne muffinki i babeczki to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych składników do codziennej diety. To świetny wybór szczególnie dla osób, które chcą przemycić nieco warzyw do swojego menu. Czytaj dalej i zainspiruj się pysznymi przepisami, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.

Mini muffinki warzywne z groszkiem i pesto

Muffiny wytrawne stanowią idealną przekąskę na każdą okazję. Z łatwością można je przygotować i podać na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich lub jako drugie śniadanie czy zdrową przekąskę dla dzieci. Wersja z groszkiem i pesto to szczególnie smaczna propozycja, którą przygotujemy w mniej niż godzinę. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180℃ i ugotowania makaronu. Do miski dodajemy jajka, śmietankę, ser i pesto, a następnie całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Do posmarowanych masłem foremek wykładamy porcję ugotowanego makaronu oraz groszek i zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Wszystko pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe muffinki po upieczeniu świetnie smakują ze świeżym szpinakiem i paskami marchewki, jednak można również udekorować je za pomocą natki pietruszki lub innych ulubionych ziół.

Makaronowe muffiny warzywne z szynką parmeńską

Wytrawne muffiny to doskonały sposób na wykorzystanie resztek warzyw, szczególnie jeśli zależy nam na niemarnowaniu jedzenia. Sprawdzą się zarówno na szybką przekąskę, jak i poczęstunek dla gości. Co więcej, makaronowe muffiny z szynką i warzywami są wyjątkowo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200℃ i gotujemy makaron. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietanką i tartym serem. Całość doprawiamy do smaku. Następnie siekamy w kostkę paprykę i cebulę. Foremki wykładamy szynką parmeńską, wkładamy pokrojone wcześniej warzywa, kukurydzę i małe kawałki brokuła. Wszystko zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez około 15 minut. Do środka muffinki możemy również dodać inne ulubione warzywa, przyprawy lub składniki w zależności od naszych preferencji i tego, co akurat mamy w lodówce. Po upieczeniu możemy je serwować z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Babeczki ziemniaczane

Kolejną propozycją są babeczki ziemniaczane, które stanowią świetny wybór na lunch, kolację lub przekąskę na różnego rodzaju uroczystości i imprezy. Wystarczy obrać cebulę, pokroić ją w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich mąkę, cebulę, majeranek i doprawiamy do smaku. Możemy również wzbogacić smak babeczek o inne ulubione warzywa np. paprykę, cukinię lub marchewkę. Teraz smarujemy foremki do babeczek masłem i posypujemy je mąką. Wypełniamy je przygotowaną masą i wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Całość pieczemy przez około 40 minut.

Babeczki warzywne z makaronem i kiełbasą

A teraz coś dla fanów bogatych smaków i ciekawych kombinacji kulinarnych. Babeczki warzywne z makaronem i kiełbasą to idealny wybór dla wszystkich, którzy szukają szybkich i pożywnych przekąsek na każdą porę dnia. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i marchew, a także posiekane chilli, czosnek i cebulę. Po kilku minutach dodajemy śmietanę i jaja, a następnie doprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, aż do połączenia składników. Formy na babeczki wykładamy plastrami cukinii, wlewamy przygotowaną masę z makaronem i posypujemy startym serem. Całość pieczemy w 180℃ przez około 8 minut.

Babeczki jajeczne z warzywami i wędliną

Na koniec proponujemy pyszne babeczki jajeczne z warzywami i wędliną. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smak przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wystarczy jajka roztrzepać z przyprawami, a następnie połączyć wraz z pokrojonymi pieczarkami, papryką, ogórkiem i posiekanym szczypiorkiem. Możemy również urozmaicić smak naszych babeczek, dodając zioła prowansalskie, bazylię, oregano, natkę pietruszki lub inne ulubione dodatki. Następnie należy dodać starty ser i ponownie wymieszać. Całość przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez około 18-20 minut.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły