Smaki dzieciństwa — popularne dania z lat 90.
EkspertOdKuchni
4/20/2023
ok. 4 min
Lata 90. to okres, który wiele osób wspomina z sentymentem. To czas, kiedy technologia jeszcze nie odgrywała tak dużej roli w życiu codziennym, a dzieci spędzały czas na zabawie na podwórku, czy grając w gry planszowe z rodzeństwem. Jednym z elementów, które kojarzą się z tamtym okresem, są również smaki. Przypomnijmy sobie razem, co jedliśmy w tamtych czasach oraz jakie potrawy są popularne do dziś, a kiedyś były trudno dostępnym rarytasem.
Smaki dzieciństwa — popularne dania z lat 90.
Lata 90. to okres, który wiele osób wspomina z sentymentem. To czas, kiedy technologia jeszcze nie odgrywała tak dużej roli w życiu codziennym, a dzieci spędzały czas na zabawie na podwórku, czy grając w gry planszowe z rodzeństwem. Jednym z elementów, które kojarzą się z tamtym okresem, są również smaki. Przypomnijmy sobie razem, co jedliśmy w tamtych czasach oraz jakie potrawy są popularne do dziś, a kiedyś były trudno dostępnym rarytasem.
Dania lat 90. — co się jadło w rodzinnym domu?
W latach 90. w polskich domach często podawano proste potrawy, które były szybkie do przygotowania, ale przede wszystkim smaczne i sycące. Królowały wtedy wszelkiego rodzaju dania mączne, szczególnie makarony, pierogi, kluski lub kopytka, które często były wzbogacane o dodatki takie jak mięso, sosy czy warzywa.
Kultową potrawą był również kotlet schabowy — koniecznie obtoczony w bułce tartej i usmażony na rozgrzanym tłuszczu. Podawało się go najczęściej z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Dużą popularnością cieszyła się również sałatka jarzynowa przygotowywana z gotowanych warzyw, jajek i majonezu. Była ona częstym dodatkiem do imprez i spotkań rodzinnych. Dużym uznaniem cieszył się również paprykarz szczeciński, który pełnił rolę smarowidła do pieczywa.
Nie można zapomnieć także o popularnych zupach, z których słynęła polska kuchnia — rosół z makaronem, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa czy barszcz czerwony z uszkami.
Najpopularniejsze przekąski i słodycze lat 90.
Lata 90. to również czas, kiedy mimo nadal ograniczonego dostępu do wielu produktów, w polskich domach królowały różnego rodzaju ręcznie robione słodkości. Jedną z nich jest kogel-mogel, do którego przygotowania potrzebne było jedynie surowe jajko, a dokładnie żółtko i cukier. Innym popularnym słodkim przysmakiem był blok czekoladowy, czyli jeden z najpopularniejszych przysmaków PRL-u, który powstawał z połączenia margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Niezapomnianym smakiem z tamtych lat była również krówka, czyli mleczne cukierki kajmakowe, które wciąż cieszą się popularnością wśród dzieci i dorosłych.
Obiad lat 90. — kultowe przepisy
Jeśli chcesz przenieść się do kuchni lat 90., koniecznie poznaj sprawdzone i smaczne przepisy, które niewątpliwie zasmakują wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków. Przygotuj się na kulinarną podróż do przeszłości i zainspiruj się naszymi pomysłami na pyszne obiady!
Kotlet mielony z ziemniakami i buraczkami
Jeżeli szukasz inspiracji na danie obiadowe prosto z lat 90. — kotlet mielony z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami będzie doskonałym wyborem. To jedno z tych dań, które wzbudza wiele pozytywnych skojarzeń i przypomina o smakach z dzieciństwa. Z pewnością zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnej kuchni, ale też tych, którzy cenią sobie proste i smaczne dania. Życzymy smacznego!
Kluski na parze
Kluski na parze, nazywane również pampuchami to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni, które z pewnością kojarzy się z latami 90. Kluski na parze są delikatne i puszyste, a ich konsystencja jest miękka i jednocześnie lekko kleista. Można je podawać na słodko — z owocami, dżemem lub słodką śmietaną, a także na słono — z gulaszem lub mięsem. To prosty i smaczny posiłek, który kojarzy się z kuchnią naszych babć i dziadków, a ich smak i aromat towarzyszą nam przez wiele lat.
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną
Lata 90. i kuchnia PRL to czas, kiedy na stołach często gościły dania ziemniaczane. Jeżeli masz ochotę na polski klasyk, koniecznie spróbuj placków ziemniaczanych z gulaszem i śmietaną. Są delikatne i chrupiące, a w połączeniu z aromatycznym sosem i kremowym dodatkiem doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację. Co więcej, przepis możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu pyszne placuszki zaserwujesz na wiele sposobów — z cukrem, cukrem pudrem, dżemem lub samodzielnie ze śmietaną. Życzymy smacznego!
Makaron z serem i truskawkami
Jeżeli szukasz smacznego i sprawdzonego dania na słodko, makaron z serem i truskawkami spełni Twoje oczekiwania. To idealny wybór na obiad, który zasmakuje całej rodzinie, a w szczególności fanom makaronów na słodko. Co więcej, przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako letnie danie obiadowe.