Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną
kontakt_1
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem i śmietaną to dokonały pomysł na posiłek o każdej porze roku. Wzbogaci go smak dojrzałych, dojrzewających w słońcu owoców w napoju Tymbark Jabłko gruszka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1561
kcal
Białka
115
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem i śmietaną to dokonały pomysł na posiłek o każdej porze roku. Wzbogaci go smak dojrzałych, dojrzewających w słońcu owoców w napoju Tymbark Jabłko gruszka.
15
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. cebula
1 szt. jajko
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka olej
1 kg szynka wieprzowa
2 szt. marchew
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
0.50 łyżecz. papryka ostra
4 łyżka śmietana
1 szczyp. świeży rozmaryn
1 szt. cebula
3 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach. Odstawiamy na 15 minut., po czym odlewamy wodę.
Dodajemy mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złociste.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy w większą kostkę dodajemy do cebuli i smażymy do zrumienienia. Dodajemy startą marchewkę. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Dodajemy ok 2 szklanki wody, tak aby mięso było zakryte.
Dusimy 60 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Placki podajemy polane sosem, z łyżką śmietany i gałązką rozmarynu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1561
kcal
Białka
115
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.