Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

kontakt_1
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

1

4.5 / 2

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem i śmietaną to dokonały pomysł na posiłek o każdej porze roku. Wzbogaci go smak dojrzałych, dojrzewających w słońcu owoców w napoju Tymbark Jabłko gruszka.

15

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 kg ziemniaki

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. cebula

1 szt. jajko

1 szcz. sól, pieprz

3 łyżka olej

1 kg szynka wieprzowa

2 szt. marchew

2 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

0.50 łyżeczka papryka ostra

4 łyżka śmietana

1 szcz. świeży rozmaryn

1 szt. cebula

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach. Odstawiamy na 15 minut., po czym odlewamy wodę.

2

Dodajemy mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złociste.

3

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy w większą kostkę dodajemy do cebuli i smażymy do zrumienienia. Dodajemy startą marchewkę. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.

4

Dodajemy ok 2 szklanki wody, tak aby mięso było zakryte.

5

Dusimy 60 minut pod przykryciem na małym ogniu.

6

Placki podajemy polane sosem, z łyżką śmietany i gałązką rozmarynu.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły