Kotlet mielony z ziemniakami i zasmażane buraczki

kontakt_1
Kotlet mielony z ziemniakami i zasmażane buraczki

0

0 / 0

Kotlet mielony nosi miano "brata" schabowego. W Małopolsce zwany sznyclem, a na Śląsku karminadle. Za tym nazewnictwem kryje się panierowane i usmażone mięso mielone. Ten rodzaj kotleta jest znany w polskiej kuchni od XIX wieku, a najlepiej podawać go z zasmażanymi buraczkami. Smacznego!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g mięso mielone

1 szt. cebula biała

1 szt. sucha bułka

1 szt. jajko

6 łyżka bułka tarta

150 mleko

6 szt. ziemniaki

4 szt. buraki

2 łyżka mąka pszenna

0.50 szt. cytryna

1.50 łyżeczka sól

4 szcz. pieprz

1 pęcz. świeży koperek

50 olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

2

Cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy ją na odrobinie oleju.

3

Bułkę namaczamy w mleku przez 15 minut. Następnie dodajemy mięso, cebulę, sól i pieprz. Całość mieszamy ze sobą i wyrabiamy za pomocą reki aż masa stanie się jednolita.

4

Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy je w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

5

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

6

Buraki myjemy i gotujemy je w wodzie do miękkości.

7

Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

8

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny.

9

Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i ciepłymi buraczkami. Wszystko dekorujemy koprem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły