Kotlet mielony z ziemniakami i zasmażane buraczki
kontakt_1
Kotlet mielony nosi miano "brata" schabowego. W Małopolsce zwany sznyclem, a na Śląsku karminadle. Za tym nazewnictwem kryje się panierowane i usmażone mięso mielone. Ten rodzaj kotleta jest znany w polskiej kuchni od XIX wieku, a najlepiej podawać go z zasmażanymi buraczkami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
773
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kotlet mielony nosi miano "brata" schabowego. W Małopolsce zwany sznyclem, a na Śląsku karminadle. Za tym nazewnictwem kryje się panierowane i usmażone mięso mielone. Ten rodzaj kotleta jest znany w polskiej kuchni od XIX wieku, a najlepiej podawać go z zasmażanymi buraczkami. Smacznego!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g mięso mielone
1 szt. cebula biała
1 szt. sucha bułka
1 szt. jajko
6 łyżka bułka tarta
150 mleko
6 szt. ziemniaki
4 szt. buraki
2 łyżka mąka pszenna
0.50 szt. cytryna
1.50 łyżecz. sól
4 szczyp. pieprz
1 pęcz. świeży koperek
50 olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy ją na odrobinie oleju.
Bułkę namaczamy w mleku przez 15 minut. Następnie dodajemy mięso, cebulę, sól i pieprz. Całość mieszamy ze sobą i wyrabiamy za pomocą reki aż masa stanie się jednolita.
Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy je w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Buraki myjemy i gotujemy je w wodzie do miękkości.
Wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, dodajemy buraki, mieszamy i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy sok z cytryny.
Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i ciepłymi buraczkami. Wszystko dekorujemy koprem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
773
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.