Kluski na parze
maspexdigital
1
0 / 0
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
0.50 łyżecz. sól
3 łyżka cukier
5 g drożdże instant
350 ciepłe mleko
2 łyżka oliwa
1 opak. dżem jagodowy łowicz
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, zrobić lekkie zagłębienie, dodać cukier i drożdże, a następnie wlać mleko i oliwę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do naoliwionej misy i pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)
Następnie ciasto podzielić na ok. 15 części i uformować średniej wielkości bułeczki lub rozpłaszczyć wyrośnięte ciasto na lekko wysypanym mąką blacie i wycinać szklanką bułeczki; układać je na omączonym blacie lub tacy, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze na 10-15 minut.
W tym czasie zagotować wodę do parowania klusek.Wyrośnięte kluski ułożyć na wkładce, umieścić w garnku, przykryć i parować przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz, lekko przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami.