Kluski na parze

maspexdigital
Kluski na parze

1

0 / 0

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

0.50 łyżecz. sól

3 łyżka cukier

5 g drożdże instant

350 ciepłe mleko

2 łyżka oliwa

1 opak. dżem jagodowy łowicz

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z solą, zrobić lekkie zagłębienie, dodać cukier i drożdże, a następnie wlać mleko i oliwę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

2

Ciasto przełożyć do naoliwionej misy i pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)

3

Następnie ciasto podzielić na ok. 15 części i uformować średniej wielkości bułeczki lub rozpłaszczyć wyrośnięte ciasto na lekko wysypanym mąką blacie i wycinać szklanką bułeczki; układać je na omączonym blacie lub tacy, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze na 10-15 minut.

4

W tym czasie zagotować wodę do parowania klusek.Wyrośnięte kluski ułożyć na wkładce, umieścić w garnku, przykryć i parować przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz, lekko przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły