0

Składniki

500 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
0.5 Łyżeczki
sól
3 Łyżki
cukier
5 Gramów
Drożdże instant
350 Mililitrów
Ciepłe mleko
2 Łyżki
oliwa
1 Opakowanie
ingridient
Dżem jagodowy Łowicz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wymieszać z solą, zrobić lekkie zagłębienie, dodać cukier i drożdże, a następnie wlać mleko i oliwę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do naoliwionej misy i pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość)
  3. Następnie ciasto podzielić na ok. 15 części i uformować średniej wielkości bułeczki lub rozpłaszczyć wyrośnięte ciasto na lekko wysypanym mąką blacie i wycinać szklanką bułeczki; układać je na omączonym blacie lub tacy, przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze na 10-15 minut.
  4. W tym czasie zagotować wodę do parowania klusek.Wyrośnięte kluski ułożyć na wkładce, umieścić w garnku, przykryć i parować przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz, lekko przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

Podobne przepisy

Spaghetti z bakłażanem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z bakłażanem

Świderki w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Świderki w sosie pomidorowym

Cieciorka w pomidorowym sosie curry

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Cieciorka w pomidorowym sosie curry

Gulasz wieprzowy z pomidorami i spaghetti

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Gulasz wieprzowy z pomidorami i spaghetti

Pulpety w sosie śmietanowym

Przepis
Średni Do 40 min
Pulpety w sosie śmietanowym

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Średni Do 40 min
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Kura w potrawce

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kura w potrawce

Makaron nadziewany

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron nadziewany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!