Najlepsze sałatki na Wielkanoc — sprawdzone przepisy

Najlepsze sałatki na Wielkanoc — sprawdzone przepisy

Krakus

2/29/2024

ok. 4 min


Wielkanoc to wyjątkowy czas, pełen radości, wspólnego świętowania i oczywiście pysznego jedzenia. Podczas gdy tradycyjne potrawy zajmują zasłużone miejsce na świątecznym stole, warto również skusić się na świeże, kolorowe i zdrowe sałatki, które doskonale uzupełnią menu w ten dzień. Poniżej przestawiamy zestawienie różnorodnych wielkanocnych sałatek, które zachwycą nie tylko wyglądem, ale także smakiem.

Sałatka jarzynowa

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, która jest niekwestionowaną królową, jeśli chodzi o sałatki wielkanocne. To tradycyjne danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością w polskich domach.

Wystarczy obrać i ugotować marchew, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. Gotujemy również jajka na twardo, a następnie kroimy wszystkie składniki kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę z puszki, groszek konserwowy, ogórki kiszone lub konserwowe i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę jarzynową możemy udekorować świeżą natką pietruszki na wierzchu.

Kliknij tutaj, aby poznać szczegóły dotyczące przepisu.

Wiosenna sałatka z kalarepy

Sezon na świeże warzywa jest jednym z najpiękniejszych elementów wiosny, dlatego warto je uwzględnić również na Święta Wielkanocne. Sałatka z kalarepy z dodatkiem ogórków konserwowych, sałaty lodowej, rzodkiewki, awokado, pomidorków koktajlowych, nasion słonecznika i koperku to propozycja, zasmakuje wszystkim miłośnikom lekkich i orzeźwiających potraw.

Na początek ścieramy kalarepę na tarce o dużych oczkach. Następnie siekamy drobno sałatę i kroimy drobno rzodkiewkę, awokado, pomidorki koktajlowe i ogórki konserwowe. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy sosem ze śmietany, majonezu, koperku, soli, pieprzu i soku z cytryny.

Kliknij tutaj i sprawdź więcej informacji o przepisie.

Wielkanocna sałatka śledziowa

Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się również smaczna sałatka śledziowa. Jest lekka, pożywna i wyjątkowo smaczna. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Zaczynamy od przygotowania marynaty z oliwy z oliwek, octu z białego wina, soku z limonki, pieprzu, kolendry i bazylii. Śledzie kroimy w plastry, zalewamy gotową mieszanką i przekładamy do lodówki. W międzyczasie siekamy koper włoski, seler naciowy i papryczkę chilli. Jabłko ze skórką i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wsypujemy do śledzi i dokładnie mieszamy. Do sałatki dodajemy również sos ze śmietany, majonezu, pieprzu i posiekanych suszonych pomidorów. Całość możemy serwować na grillowanej bagietce z dodatkiem sałaty rzymskiej, koperku, plasterka limonki, prażonych orzechów włoskich i kiełków rzodkiewki.

Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Sałatka wielkanocna z jajkiem w koszulce i orzechami

Sałatka z jajkiem w koszulce i orzechami to idealny wybór na wielkanocne śniadanie. Jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie zdrowe i pełne witamin połączenia kulinarne.

Wystarczy w garnku zagotować wodę z octem i za pomocą łyżki stworzyć lekki wir. Następnie wbijamy jajko i gotujemy, aż do ścięcia białka. W misce umieszczamy sałatę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Całość polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch wykładamy jajko i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kliknij tutaj i odkryj cały przepis!

Sałatka gyros

Na koniec proponujemy pyszną sałatkę gyros, która doskonale dopełni wielkanocny stół. To sałatka warstwowa składająca się z warzyw, kurczaka i sosu czosnkowego. Z pewnością zasmakuje wszystkim mięsożercom i osobom, które lubią wyraziste smaki.

Na początek kroimy cebulę, paprykę konserwową i ogórki konserwowe w kosteczkę. Kapustę pekińską myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Kurczaka doprawiamy curry, ostrą papryką i pieprzem. Smażymy na patelni z dodatkiem ketchupu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, szczyptą soli i pieprzem. W misce układamy kolejno kurczaka i warstwę cebuli oraz ogórków. Polewamy wierzch ketchupem, wykładamy kukurydzę konserwową i pokrojoną paprykę. Polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy kapustą pekińską. Wierzch możemy udekorować ketchupem i sosem czosnkowym.

Kliknij tutaj, aby poznać cały przepis!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły