Wielkanocna sałatka śledziowa

pkai
Wielkanocna sałatka śledziowa

1

0 / 0

Wielkanocna sałatka śledziowa... Idealna na wiosenne śniadanie lub kolację.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. filety śledziowe matjas

1 szt. koper włoski

1 łod. seler naciowy

1 szt. jabłko

2 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. papryczka chilli

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka ocet winny

2 łyżka sok z limonki

2 szcz. pieprz kolorowy

2 szcz. kolendra mielona

2 łyżka bazylia suszona

5 łyżka śmietana 18%

3 łyżka majonez krakus

2 szt. pomidory suszone

1 szt. sałata rzymska

1 pęcz. koperek

2 łyżka orzechy włoskie

1 szt. bagietka

Przygotowanie


1

Przygotowujemy w misce marynatę z oliwy z oliwek, octu z białego wina, soku z limonki, pieprzu, kolendry i bazylii.

2

Śledzie kroimy w 2 cm plastry i umieszczamy w misce z marynatą. Mieszamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników sałatki.

3

Koper włoski, jabłko (ze skórką) i ogórki kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy i papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.

4

Pokrojone warzywa umieszczamy w misce z zamarynowanymi śledziami. Mieszamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki.

5

Przygotowujemy sos śmietanowo - majonezowy. Śmietanę, majonez, szczyptę pieprzu i pokrojone drobno pomidory suszone mieszamy do połączenia się składników.

6

Do sałatki śledziowej dodajemy 2-3 łyżki sosu śmietanowo-majonezowego i mieszamy. Resztę sosu wykorzystujemy przed samym podaniem dania.

7

Propozycja podania: sałatka śledziowa idealnie komponuje się na grillowanej bagietce z dodatkiem sałaty rzymskiej, koperku, plasterka limonki, posiekanych (prażonych) orzechów włoskich, kiełków rzodkiewki i dodatkowej łyżeczki sosu śmietanowo-majonezowego.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły