1

Składniki

4 Sztuki
Filety śledziowe matjas
1 Sztuka
Koper włoski
1 Łodyga
seler naciowy
1 Sztuka
jabłko
2 Sztuki
ingridient
ogórki konserwowe krakus
1 Sztuka
Papryczka chilli
2 Łyżki
oliwa z oliwek
1 Łyżka
ocet winny
2 Łyżki
Sok z limonki
2 Szczypty
pieprz kolorowy
2 Szczypty
Kolendra mielona
2 Łyżki
Bazylia suszona
5 Łyżek
śmietana 18%
3 Łyżki
majonez Krakus
2 Sztuki
pomidory suszone
1 Sztuka
Sałata rzymska
1 Pęczek
koperek
2 Garść
kiełki rzodkiewki
2 Łyżki
orzechy włoskie
1 Sztuka
Bagietka
Kalorie dla 1 porcji
301-400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy w misce marynatę z oliwy z oliwek, octu z białego wina, soku z limonki, pieprzu, kolendry i bazylii.
  2. Śledzie kroimy w 2 cm plastry i umieszczamy w misce z marynatą. Mieszamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników sałatki.
  3. Koper włoski, jabłko (ze skórką) i ogórki kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy i papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
  4. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce z zamarynowanymi śledziami. Mieszamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki.
  5. Przygotowujemy sos śmietanowo - majonezowy. Śmietanę, majonez, szczyptę pieprzu i pokrojone drobno pomidory suszone mieszamy do połączenia się składników.
  6. Do sałatki śledziowej dodajemy 2-3 łyżki sosu śmietanowo-majonezowego i mieszamy. Resztę sosu wykorzystujemy przed samym podaniem dania.
  7. Propozycja podania: sałatka śledziowa idealnie komponuje się na grillowanej bagietce z dodatkiem sałaty rzymskiej, koperku, plasterka limonki, posiekanych (prażonych) orzechów włoskich, kiełków rzodkiewki i dodatkowej łyżeczki sosu śmietanowo-majonezowego.

Opis

Wielkanocna sałatka śledziowa... Idealna na wiosenne śniadanie lub kolację.

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!