Wielkanocna sałatka śledziowa
pkai
Wielkanocna sałatka śledziowa... Idealna na wiosenne śniadanie lub kolację.
1
0 / 0
Wielkanocna sałatka śledziowa... Idealna na wiosenne śniadanie lub kolację.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filety śledziowe matjas
1 szt. koper włoski
1 łodyga seler naciowy
1 szt. jabłko
2 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. papryczka chilli
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka ocet winny
2 łyżka sok z limonki
2 szczyp. pieprz kolorowy
2 szczyp. kolendra mielona
2 łyżka bazylia suszona
5 łyżka śmietana 18%
3 łyżka majonez krakus
2 szt. pomidory suszone
1 szt. sałata rzymska
1 pęcz. koperek
2 łyżka orzechy włoskie
1 szt. bagietka
Przygotowanie
Przygotowujemy w misce marynatę z oliwy z oliwek, octu z białego wina, soku z limonki, pieprzu, kolendry i bazylii.
Śledzie kroimy w 2 cm plastry i umieszczamy w misce z marynatą. Mieszamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników sałatki.
Koper włoski, jabłko (ze skórką) i ogórki kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy i papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
Pokrojone warzywa umieszczamy w misce z zamarynowanymi śledziami. Mieszamy do połączenia się składników i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy sos śmietanowo - majonezowy. Śmietanę, majonez, szczyptę pieprzu i pokrojone drobno pomidory suszone mieszamy do połączenia się składników.
Do sałatki śledziowej dodajemy 2-3 łyżki sosu śmietanowo-majonezowego i mieszamy. Resztę sosu wykorzystujemy przed samym podaniem dania.
Propozycja podania: sałatka śledziowa idealnie komponuje się na grillowanej bagietce z dodatkiem sałaty rzymskiej, koperku, plasterka limonki, posiekanych (prażonych) orzechów włoskich, kiełków rzodkiewki i dodatkowej łyżeczki sosu śmietanowo-majonezowego.