0

Składniki

1 Sztuka
cebula
1 Opakowanie
ingridient
ogórki konserwowe krakus
1 Puszka
kukurydza konserwowa
600 Gramów
Papryka konserwowa
50 Dekagramów
filet z kurczaka
1 Łyżka
curry
1 Łyżeczka
Ostra papryka w proszku
1 Sztuka
kapusta pekińska
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
Jogurt grecki
5 Łyżek
majonez
2 Szczypty
sól, pieprz
1 Łyżka
olej słonecznikowy
6 Łyżek
ketchup Kotlin łagodny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a paprykę i ogórki w nieco większą kostkę. Kapustę umyj i posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Kurczaka dopraw curry, ostrą papryką i odrobiną pieprzu. Kiedy będzie się smażył na patelni, dodaj 2 łyżki ketchupu i dokładnie zamieszaj. Smaż kurczaka, aż odparuje z niego woda. Pozostaw do wystygnięcia.
  3. Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujesz 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodaj do nich szczyptę soli i utrzyj ze sobą. Wlej całą zawartość jogurtu gęstego i dodaj 3 łyżki majonezu. Przypraw sos pieprzem i dokładnie zamieszaj
  4. Układaj kolejno warstwy w wybranym naczyniu. Najpierw kurczaka, na niego ułóż warstwę cebulki, a następnie ogórków. Polej kolejną warstwę ketchupem. Zakryj ją kukurydzą i konserwową papryką. 
 Następnie dodaj warstwę sosu czosnkowego i zakryj ją solidną warstwą kapusty pekińskiej. Na samej górze przyozdób sałatkę delikatnymi pasami ketchupowo-czosnkowymi. 
 Jeśli zostało Ci trochę kurczaka, wyłóż go na sam wierzch. Całość posyp pieprzem. Tak zjawiskowa sałatka jest już gotowa, by trafić na talerz.

Opis

Szybka, tania i sprawdzona sałatka, którą lubi każdy bez wyjątku? Pan Entuzjazm odpowie nam jednym słowem – GYROS! 
 
Przygotuj szklane naczynie, bo ten warstwowy przysmak to istne dzieło sztuki! 
 Włożenie go do zakrytej miski, bez wyeksponowania idealnych, smakowitych warstw, to wielka pomyłka! Przecież lubimy cieszyć oko pięknymi i pysznymi widokami ;-)


Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!