Sałata z jajkiem w koszulce i orzechami

kontakt_1
Sałata z jajkiem w koszulce i orzechami

0

5 / 2

Świetny przepis, który idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole! Przedstawiamy pomysł na danie z wykorzystaniem mieszanki sałat, rukoli, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich oraz jajka. Danie nie zawiera mięsa, a więc z powodzeniem mogą go skosztować wszyscy na diecie wegetariańskiej.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g mieszanka sałat z rukolą

1 szt. jajko

100 g pomidorki koktajlowe

50 g orzechy włoskie

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka ocet

1 łyżka sól, pieprz

1 opak. tymbark pomarańcza brzoskwinia

Przygotowanie


1

W garnku zagotuj litr wody z octem, wlej jajko delikatnie zagarniając łyżką białko aby otoczyło żółtko.

2

Kiedy białko się zetnie, wyjmij i włóż do miski z zimną wodą.

3

Do osobnej miski włóż sałatę, dodaj pomidorki przekrojone na pół.

4

Polej oliwą z oliwek.

5

Na wierzchu ułóż jajko i posyp posiekanym orzechami. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze szklanką soku Tymbark.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

382

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły