Gofry — przysmak rodem z Belgii

Gofry — przysmak rodem z Belgii

EkspertOdKuchni

10/4/2023

ok. 4 min


Kto nie kocha gofrów? To ulubiona przekąska wielu ludzi na całym świecie, która może być podawana zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W tym artykule odkryjemy niekończące się możliwości smaku gofrów, które niewątpliwie zachęcą Cię do eksperymentowania w swojej kuchni.

Chrupiące gofry dyniowe z czekoladową polewą i bitą śmietaną

Pierwsza propozycja to połączenie sezonowego smaku dyni z rozpływającą się czekoladą i lekką bitą śmietaną. Gofry w tym wydaniu są soczyste, aromatyczne i wręcz rozpływają się w ustach. Możesz je podać na śniadanie dla całej rodziny, jak i podczas różnego rodzaju imprez lub uroczystości. To wyjątkowo smaczny przepis na gofry dla wszystkich miłośników jesiennych smaków. Na początek w misce wymieszaj jajko, purée z dyni, mleko, roztopione masło i syrop klonowy. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną i wszystko wymieszaj. Jeżeli chcesz, aby Twoje gofry wyszły pyszne, odpowiednio rozgrzej gofrownicę przed wylaniem na nią ciasta. Domowe gofry smaż, aż będą chrupiące z obu stron. Po przygotowaniu ciasta przygotuj sos czekoladowy i bitą śmietankę z mascarpone. Całość wystarczy udekorować gotowymi składnikami i gotowe!

Kliknij tutaj, aby poznać dokładny przepis!

Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Gofry — przepyszne, chrupiące i wyjątkowo proste w przygotowaniu. To ulubiony przysmak wielu z nas, ale czy wiesz, że mogą być również źródłem wartości odżywczych? Jaglana wersja z kremem kakaowym to świetny wybór dla wszystkich osób, które pragną połączyć smakowite doznania z korzyściami dla zdrowia. Do ich przygotowania potrzebujemy mąki jaglanej, ryżowej, a także ziemniaczanej, które łączymy z jajkami, mlekiem roślinnym, olejem kokosowym, miodem, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do gofrownicy. W międzyczasie przygotowujemy krem — w kielichu blendera umieszczamy awokado, banany, kakao i miód, a następnie wszystko blendujemy. Gotowe gofry przekładamy przygotowanym kremem i gotowe! Jeżeli chcesz, aby gofry wyszły przepyszne i zyskały dodatkowego smaku, udekoruj je ulubionymi owocami sezonowymi.

Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Czekoladowe gofry chrupiące z lodami

Pyszne gofry przygotowane we własnej kuchni to klucz do zadowolenia nie tylko dzieci, ale i dorosłych. A co powiesz na wegański wariant na bazie kakao, siemienia lnianego, banana, mąki ryżowej, soku z cytryny i mleka roślinnego, który jest serwowany z wegańskimi lodami i pistacjami? To bogata kompozycja, która nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. Wystarczy przygotować ciasto na gofry z kleiku z siemienia lnianego, który blendujemy z bananem, sodą oczyszczoną oraz sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę ryżową i ziemniaczaną, a także mleko roślinne i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Do pieczenia gofrów używamy gofrownicy, którą uprzednio smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy. Gdy każda strona będzie zarumieniona i chrupiąca, możemy przystąpić do dekoracji ulubionymi dodatkami. W tym przepisie proponujemy serwować jeszcze ciepłe upieczone gofry z lodami, które skradną serca wszystkich łakomczuchów. Możesz również posypać je cukrem pudrem i ułożyć świeże owoce na talerzu.

Brzmi smacznie? Kliknij tutaj, aby sprawdzić cały przepis!

Serowe gofry z jajkiem sadzonym i boczkiem

Jeżeli lubicie gofry w klasycznej wersji, ale szukacie czegoś nowego, opcja z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem będzie strzałem w dziesiątkę! To idealny wybór dla wszystkich, którzy cenią niecodzienne, a jednocześnie smaczne kombinacje kulinarne. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako śniadanie na słono. Dwa rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy z kefirem i jajkami na gładką masę. Następnie dodajemy starty ser, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gdy mamy gotowe ciasto wystarczy smażyć gofry w gofrownicy przez kilka minut do chrupkości i złocistego koloru. Teraz musimy przygotować nadzienie. W tym celu podsmażamy na patelni boczek, a następnie jajka sadzone. Gotowe składniki wykładamy na gofra wraz z sałatą, a na koniec polewamy ketchupem i przykrywamy drugim gofrem. Jeżeli chcesz, aby gofry wyszły rewelacyjne, pamiętaj o dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy — to klucz do ich chrupkości.

Kliknij tutaj, aby sprawdzić cały przepis! 

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły