Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Kakao DecoMorreno
Gofry jaglane z kremem kakaowym z awokado

Średnia 4.0 / 13

Oceń!

Gofry jaglane, to zdrowa alternatywa dla osób dbających o linię oraz tych, którzy lubią testować w kuchni! Smakują równie dobrze jak tradycyjne gofry. Gofry możesz podawać na słodko, bądź na wytrawnie. W wersji wytrawnej ze składników ciasta należny wykluczyć miód, możesz w tedy podać je np. z jajkiem sadzonym i awokado.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

120 g mąka jaglana

60 g mąka ryżowa

50 g mąka ziemniaczana

2 szt. jaja l

1 szkl. mleko roślinne

2 łyżka olej kokosowy

2 łyżka miód

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

Krem kakaowy z awokado

1 szt. awokado

2 szt. banany

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka miód

Do podania

500 g sezonowe owoce

Przygotowanie


Obierz banany, wydrąż miąższ awokado.

Przełóż do blendera.

Dodaj kakao i miód.

Blenduj do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Odstaw krem do lodówki.


Do misy (lub blendera kielichowego) włóż wszystkie mąki, jajka, mleko roślinne, miód, sodę i sól.

Zblenduj na jednolite ciasto.

Wlej rozpuszczony olej kokosowy i miksuj chwilę, aby się połączył.

Porada:  

Konsystencja powinna być gęstsza niż na naleśniki, ale lejąca — jeśli za gęsta, dodaj 2–3 łyżki mleka.


Rozgrzej gofrownicę (min. 1000 W).

Wylej porcję ciasta i piecz, aż gofry będą złote i delikatnie chrupiące.

Połóż gofry na kratce — to ważne, inaczej zmiękną.


Na każdy gofr nałóż porcję kremu kakaowego i świeże owoce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

225

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły