Gofry dyniowe z czekoladową polewą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Gofry dyniowe z czekoladową polewą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975246768.jpeg&w=3840&q=75)
Po ugotowaniu zupy dyniowej zostało Ci trochę purée z dyni? Świetnie! Purée możesz wykorzystać do przygotowania chrupiących i puszystych gofrów. Słodka propozycja o delikatnym, warzywnym zapachu tworzy idealny deser z kremem z serka mascarpone i czekoladową polewą.
0
3 / 1
Po ugotowaniu zupy dyniowej zostało Ci trochę purée z dyni? Świetnie! Purée możesz wykorzystać do przygotowania chrupiących i puszystych gofrów. Słodka propozycja o delikatnym, warzywnym zapachu tworzy idealny deser z kremem z serka mascarpone i czekoladową polewą.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
210 g lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. przyprawa korzenna
1 szt. jajko
190 g dyniowe puree
200 mleko
45 syrop klonowy
2 łyżka masło roztopione
150 śmietanka kremowa 30%
100 g serek mascarpone
15 g kakao decomorreno
50 g cukier
160 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. W drugiej misce połącz jajko, puree z dyni, mleko, roztopione masło i syrop klonowy.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, lekko posmaruj olejem i smaż gofry, aż będą chrupiące z obu stron.
W tym czasie ubij śmietankę z mascarpone. W rondelku przygotuj sos czekoladowy – wszystkie składniki podgrzewaj, aż się połączą i powstanie gęsty sos.
Podawaj ciepłe gofry z dodatkiem ubitej śmietanki, polane obficie czekoladowy sosem.