Gofry dyniowe z czekoladową polewą

decomorreno
Gofry dyniowe z czekoladową polewą

0

3 / 1

Po ugotowaniu zupy dyniowej zostało Ci trochę purée z dyni? Świetnie! Purée możesz wykorzystać do przygotowania chrupiących i puszystych gofrów. Słodka propozycja o delikatnym, warzywnym zapachu tworzy idealny deser z kremem z serka mascarpone i czekoladową polewą.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

210 g lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. przyprawa korzenna

1 szt. jajko

190 g dyniowe puree

200 mleko

45 syrop klonowy

2 łyżka masło roztopione

150 śmietanka kremowa 30%

100 g serek mascarpone

15 g kakao decomorreno

50 g cukier

160 śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. W drugiej misce połącz jajko, puree z dyni, mleko, roztopione masło i syrop klonowy.

2

Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, lekko posmaruj olejem i smaż gofry, aż będą chrupiące z obu stron.

3

W tym czasie ubij śmietankę z mascarpone. W rondelku przygotuj sos czekoladowy – wszystkie składniki podgrzewaj, aż się połączą i powstanie gęsty sos.

4

Podawaj ciepłe gofry z dodatkiem ubitej śmietanki, polane obficie czekoladowy sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1449

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

136

gram

Tłuszcze

87

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły