Gofry dyniowe z czekoladową polewą

Kakao DecoMorreno
Gofry dyniowe z czekoladową polewą

Średnia 4.3 / 3

Oceń!

Po ugotowaniu zupy dyniowej zostało Ci trochę purée z dyni? Świetnie! Purée możesz wykorzystać do przygotowania chrupiących i puszystych gofrów. Słodka propozycja o delikatnym, warzywnym zapachu tworzy idealny deser z kremem z serka mascarpone i czekoladową polewą. To dobra opcja na jesienne śniadanie albo deser — są miękkie w środku i delikatnie korzenne.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

210 g lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. przyprawa korzenna

1 szt. jajko

190 g dyniowe puree

200 ml mleko

45 ml syrop klonowy

2 łyżka masło roztopione

Krem śmietankowy

150 ml śmietanka 30%

100 g mascarpone

1 łyżecz. cukier puder

Polewa czekoladowa

160 ml śmietanka 30%

50 g cukier

15 g kakao decomorreno

40 g masło

Przygotowanie


W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną.

W drugiej misce połącz jajko, purée z dyni, mleko, syrop klonowy i roztopione masło.

Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj do połączenia, ale nie za długo. Ciasto powinno być gęste, ale lejce — jeśli za gęste, dolej 1–2 łyżki mleka.

Rozgrzej gofrownicę i lekko posmaruj olejem. Piecz gofry 8–12 minut, aż będą dobrze zarumienione i sprężyste. Po upieczeniu wyłóż na kratkę.


W rondelku podgrzej śmietankę, cukier i kakao.

Mieszaj, aż masa będzie gładka.

Na koniec dodaj masło — dzięki temu polewa będzie błyszcząca.


Ubij schłodzoną śmietankę.

Dodaj mascarpone i cukier puder.

Krótko zmiksuj, tylko do połączenia. Krem ma być gęsty i stabilny.


Na ciepłe gofry nałóż łyżkę kremu. Wierzch oblej polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

350

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły