Dlaczego warto jeść brzoskwinie i jak je wykorzystać w kuchni?

Dlaczego warto jeść brzoskwinie i jak je wykorzystać w kuchni?

EkspertOdKuchni

6/26/2024

ok. 3 min


Brzoskwinie to jedne z najbardziej soczystych i aromatycznych owoców, które kojarzą się z latem. Ich delikatna skórka, miękki miąższ oraz wyjątkowy smak sprawiają, że są chętnie spożywane na surowo, jak i jako dodatek do deserów, napojów lub dań głównych. Warto jednak wiedzieć, że brzoskwinie to nie tylko pyszny smak, ale także cenne właściwości odżywcze dla naszego organizmu. Dlaczego warto je jeść i co można z nich zrobić? Odpowiadamy.

Wartości odżywcze brzoskwiń

Brzoskwinie to niskokaloryczne owoce, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. 100 gramów owoców zawiera jedynie około 39 kalorii. Są one również źródłem wielu ważnych witamin i minerałów. Oto ich najważniejsze składniki odżywcze:

witamina C — pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran;

witamina A — ważna dla zdrowia oczu oraz skóry;

witamina E — ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;

witamina K — ważna dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi;

potas — wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów;

błonnik — pomaga w regulacji trawienia oraz wspiera zdrowie jelit.

Owoce brzoskwini — właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie brzoskwiń przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich:

działanie przeciwzapalne — brzoskwinie zawierają flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, wspomagające walkę z procesami zapalnymi w organizmie;

poprawa trawienia — błonnik zawarty w brzoskwiniach pomaga w regulacji procesów trawiennych, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit;

poprawa zdrowia skóry — olej z pestek brzoskwini ma właściwości tonizujące i działa nawilżająco na skórę, łagodząc stany zapalne, chroniąc przed podrażnieniami i poprawiając jej elastyczność;

wsparcie nerek i układu moczowego — brzoskwinie składają się z 90% z wody, przez co działają moczopędnie i jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn;

wsparcie układu odpornościowego — witamina C zawarta w brzoskwiniach wspiera odporność organizmu, zapobiegając infekcjom;

wsparcie zdrowia serca — brzoskwinie obniżają poziom złego cholesterolu LDL i ciśnienie tętnicze, co zmniejsza ryzyko chorób serca;

właściwości przeciwnowotworowe — brzoskwinia zwyczajna zawiera karotenoidy i polifenole, czyli przeciwutleniacze, które zapobiegają wystąpieniu raka.

Jak przechowywać brzoskwinie?

Niedojrzałe brzoskwinie najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, aż do momentu, gdy będą miękkie i soczyste. Można je umieścić w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces dojrzewania. Dojrzałe owoce możemy przechowywać w lodówce, jeśli chcemy przedłużyć ich świeżość. Warto owinąć je w papier lub pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w szczelnym pojemniku.

Brzoskwinie można także zamrozić. W tym celu dojrzałe, soczyste i surowe owoce należy obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Następnie można je umieścić w worku strunowym lub plastikowym pojemniku i wstawić do zamrażarki.

Sposoby na wykorzystanie brzoskwiń w kuchni

Brzoskwinie to są świetnym dodatkiem do wielu potraw, deserów i wypieków. Doskonale sprawdzają się również do przygotowania różnorodnych przetworów. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów, które urozmaicą nasze menu.

Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie to idealny sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych sezonowych owoców na dłużej. Idealnie sprawdzą się do różnorodnych, deserów, ciast lub tortów. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Świeże owoce wystarczy obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików. Całość zalewamy letnią wodą z cukrem i pasteryzujemy. Tak przygotowane brzoskwinie przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Dla fanów słodkich wypieków proponujemy sernik z brzoskwiniami, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty lub poczęstunek na specjalne okazje. Połączenie kruchego spodu z aksamitnym twarogiem i soczystymi owocami nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole.

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami i sosem chrzanowym

Brzoskwinie doskonale komponują się z różnorodnymi serami. My proponujemy wersję z halloumi, rukolą, korniszonami i sosem chrzanowym, która z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-słonych połączeń kulinarnych. To świetny wybór na lekki posiłek lub przekąskę, która idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu.

Batoniki mleczne z płatkami czekoladowymi i suszonymi owocami

Na koniec proponujemy domowe batoniki, które świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. Wystarczy połączyć ze sobą masło, cukier, wodę, a po ostudzeniu wymieszać z płatkami czekoladowymi, herbatnikami i orzechami. Do masy dodajemy suszone brzoskwinie, kiwi, żurawinę i rodzynki. Całość mieszamy i przelewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki, a po stężeniu kroimy na małe kawałki.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły