Czy wiesz, jakie produkty żywnościowe marnujemy najczęściej? I co można z nich zrobić ?
lubella
2/19/2019
ok. 7 min
42% proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność [1]. Czy i co zatem możemy zrobić w naszej kuchni, aby dołączyć do coraz popularniejszego trendu niemarnowania żywności, czyli #NIEMARNUJ? Okazuje się, że wcale nie jest to trudne, a satysfakcja, jaką daje drobna zmiana codziennych nawyków, jest ogromna.
Chcesz przestać marnować żywność? To przestań!
Brzmi banalnie? Tylko na początku. Walt Disney – człowiek, którego nikomu nie trzeba przedstawiać, zwykł mówić: „Jak zacząć? Wystarczy przestać mówić i zacząć robić!”.
My zacznijmy od porządków na kuchennych półkach. Na początek wystarczy proste pytanie: jakie produkty marnujemy najczęściej? Oczywiście odpowiedź zależy od domu, jednak prowadzone na świecie badania wskazują jasno, że pewne produkty są marnowane hurtowo.
Jaką żywność marnujemy najczęściej?[2]
Oczywiście pieczywo. Wszyscy lubimy, kiedy jest chrupkie i pachnące, jednak już po dniu, dwóch nie pobudza ono naszych kubków smakowych tak jak w chwili zakupu. Nie wyrzucajmy czerstwego pieczywa – możemy z niego zrobić grzanki, które będą wyśmienitym dodatkiem do najbardziej lubianego dania świata, czyli zupy pomidorowej.
Jeżeli jednak macie ochotę na coś „bardziej konkretnego” – koniecznie spróbujcie grzanek pesto. Nie wyrzucajcie pieczywa, które nie ujmuje już świeżością – wykorzystajcie je, aby zabrać Wasze podniebienia do słonecznej Italii. Przepis na pesto grzanki znajdziecie tutaj .
Natomiast 45% Polaków przyznało, że zdarzyło im się wyrzucić wędlinę. Pomysłów na wędlinę znajdziecie mnóstwo – jest ona przecież niezastąpionym składnikiem kanapek i sałatek. My jednak zapraszamy Was do spróbowania wędliny w… zapiekankach!
Oto nasze 3 pyszne i gorące propozycje na wędliny, spróbujcie KONIECZNIE! Będzie pysznie!
> prosta zapiekanka z wędliną i orzechami
> szybka zapiekanka z patelni
> ziemniaczana zapiekanka z chudą wędliną