Zapiekanka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974354074.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka to świetny sposób na zagospodarowanie jedzenia, które mamy w lodówce, aby nic się nie zmarnowało.
0
0 / 0
Zapiekanka to świetny sposób na zagospodarowanie jedzenia, które mamy w lodówce, aby nic się nie zmarnowało.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. śmietana 22%
1 szkl. wędlina
1 szkl. pieczeń wieprzowa
10 szt. ziemniaki
5 szt. jaja kurze całe
3 szt. marchew
3 szt. pomidor
3 szt. por
2 łyżka zioła
2 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka masło
2 łyżka kiełki
20 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach.
Jajka wymieszać ze śmietaną, ziołami, lekko posolić i dodać do ziemniaków - wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać orzechami.
Ułożyć na dnie warstwę ziemniaczaną.
Na górę posypać częścią sera, układać pasami pokrojone warzywa, wędlinę i mięso.
Na końcu posypać zapiekankę serem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 40 min.
Podawać z kiełkami, pomidorami i porem.