Resztki jedzenia? Zrób z nich coś pysznego! Koniec marnowania jedzenia!
lubella
2/22/2019
ok. 4 min
Resztki jedzenia wcale nie muszą, a wręcz nie powinny lądować w koszu. Po pierwsze dlatego, że rocznie w Unii Europejskiej marnowanych jest około 88 milionów ton jedzenia rocznie [1] (!), a po drugie dlatego, że trend taki jak #ZEROWASTE jest teraz naprawdę modny!
#NIEMARNUJ lub #ZEROWASTE to trendy, które opanowały Instagram. Od wielkich gwiazd i blogerek po sklepy i sklepiki – wszyscy chcą być jak najmniej WASTE, a jak najbardziej LESS.
#ZEROWASTE od kuchni! Nie wiecie, „z czym się to je”?
Najlepiej ze wszystkim! Ze wszystkim, co tylko macie w lodówce i pewnie wkrótce zamierzacie wyrzucić, bo zapomnieliście w porę wykorzystać. A przecież wyrzucania jedzenia można tak łatwo uniknąć. Zobaczcie sami.
Kupione kilka dni wcześniej owoce – to one marnują się najczęściej – nie wyglądają już apetycznie i świeżo? To nic, nadal mogą być smaczne. Wystarczy wrzucić je do blendera, dolać wody albo tego jogurtu, którego nie zdążyliście zjeść na śniadanie – i pyszny, wartościowy koktajl gotowy!
Jeżeli szukacie koktajlowej inspiracji, koniecznie sprawdźcie nasze dobrze zblendowane pomysły:
Kilkudniowe bagietki – oto pomysły do schrupania!
Przedwczorajsza bagietka przestała zapachem przywodzić na myśl paryską piekarnię? Wciąż można zrobić z niej prawdziwy… włoski przysmak. Przypieczona w piekarniku z kawałkami sera, pomidorem lub z samą oliwą – możliwości jest wiele. Oto nasze propozycje:
> Grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami
> Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Światowe trendy we włoskim stylu? Jesteśmy na SI!