Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

m7
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

7

0 / 0

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to idealna propozycja na śniadanie lub przekąskę. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Połączenie chrupiącej bagietki z soczystymi pomidorami, kremową mozzarellą, oliwkami i aromatyczną bazylią z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom lekkich, orzeźwiających i kolorowych dań.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżecz. miód pszczeli

50 g mozzarella

1 szt. bagietka

4 szt. czosnek

4 szt. pomidor

8 szt. oliwki czarne

2 łyżka masło

1 łyżka bazylia

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka oliwa

2 łyżka sok cytrynowy

Przygotowanie


1

Bagietkę pokroić na małe kromki i opiekać na grillu przez 2-3 minuty.

2

Masło wymieszać z czosnkiem oraz bazylią i posmarować tosty. W międzyczasie wierzchołki pomidorów przekroić na krzyż, umieścić w misce, zalać wrzątkiem i zostawić na minutę. Następnie wyjąć i zahartować w zimnej wodzie. Teraz z łatwością zejdzie z nich skórka. Miąższ posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym i oliwkami.

3

Pomidory wyłożyć na grzanki. Wymieszać składniki dressingu i pokropić tosty. Następnie położyć na tostach plastry mozzarelli. Można również zetrzeć mozzarellę i posypać wierzch.

4

Tosty ponownie umieścić na 1-2 minuty na grillu w temp. 200°C. Dekorować listkami bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły