Bruschetta z gorgonzolą

m7
Bruschetta z gorgonzolą

1

0 / 0

popularna włoska przekąska

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. bagietka

1 szt. czosnek

4 szt. pomidor

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka bazylia

10 dag. gorgonzola

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Pomidory kroimy w kosteczkę, bazylię szatkujemy, całość mieszamy, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Bagietki kroimy w plasterki. Smarujemy oliwą z dwóch stron i rumienimy na patelni, na małym ogniu. Czosnek kroimy na pół i trzemy nim kromkę bagietki. Następnie nakładamy troszkę gorgonzoli (często też używam fety lub pomijam ser), pomidory i gotowe. Wszystko musimy robić dosyć szybko, aby ser się lekko roztopił, a bagietka w momencie spożywania była ciepła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

482

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły