Bruschetta z gorgonzolą

m7
Bruschetta z gorgonzolą

1

0 / 0

popularna włoska przekąska

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. bagietka

1 szt. czosnek

4 szt. pomidor

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka bazylia

10 dek. gorgonzola

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Pomidory kroimy w kosteczkę, bazylię szatkujemy, całość mieszamy, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Bagietki kroimy w plasterki. Smarujemy oliwą z dwóch stron i rumienimy na patelni, na małym ogniu. Czosnek kroimy na pół i trzemy nim kromkę bagietki. Następnie nakładamy troszkę gorgonzoli (często też używam fety lub pomijam ser), pomidory i gotowe. Wszystko musimy robić dosyć szybko, aby ser się lekko roztopił, a bagietka w momencie spożywania była ciepła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły