Bruschetta z gorgonzolą
m7
popularna włoska przekąska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
popularna włoska przekąska
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. bagietka
1 szt. czosnek
4 szt. pomidor
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka bazylia
10 dag. gorgonzola
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Pomidory kroimy w kosteczkę, bazylię szatkujemy, całość mieszamy, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Bagietki kroimy w plasterki. Smarujemy oliwą z dwóch stron i rumienimy na patelni, na małym ogniu. Czosnek kroimy na pół i trzemy nim kromkę bagietki. Następnie nakładamy troszkę gorgonzoli (często też używam fety lub pomijam ser), pomidory i gotowe. Wszystko musimy robić dosyć szybko, aby ser się lekko roztopił, a bagietka w momencie spożywania była ciepła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
482
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.