Naturalne źródła witaminy D w diecie

Naturalne źródła witaminy D w diecie

EkspertOdKuchni

2/7/2023

ok. 4 min


Najważniejszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne. W związku z tym w okresie wiosenno-letnim dużo łatwiej o nią niż podczas jesieni lub zimy, gdy powietrze jest bardziej zanieczyszczone, a zachmurzenie to stały element aury. Wtedy skóra jest pod znacznie mniejszym wpływem promieni słonecznych. Co zatem robić? Można oczywiście stosować popularne suplementy, jednakże powinny one stanowić jedynie wsparcie dla zróżnicowanej diety bogatej w witaminę D.

Rodzaje witaminy D – źródła pochodzenia

Witamina D występuje pod różnymi postaciami. Do niniejszej grupy związków chemicznych zaliczamy:

  • witaminę D1, zwaną również kalcyferolem:
  • witaminę D2, czyli ergokalcyferol pochodzący z roślin i grzybów;
  • witaminę D3 znajdującą się w produktach pochodzenia zwierzęcego, którą w specjalistycznej literaturze można znaleźć pod nazwą cholekalcyferol.

Wszystkie powyższe rodzaje witaminy D są rozpuszczalne w tłuszczach, co sprawia, że organizm magazynuje je w tkance tłuszczowej, zamiast pozbywać się ich wraz z moczem lub potem.

Witamina D – najważniejsze właściwości

Witamina D pełni szereg funkcji, a jej działania nierzadko przypominają rolę jaką w organizmie wykonują hormony. Do najważniejszych z nich należą:

  • udział w procesach wchłaniania wapnia i fosforu (z tego powodu witamina D ma znaczny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego i zębów);
  • uczestnictwo w procesach metabolicznych;
  • wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego;
  • regeneracja komórek nerwowych;
  • zwiększenie odporności (w związku z tym niedobór witaminy D jesienią i zimą jest szczególnie groźny);
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów (np. raka jelita grubego) oraz chorób cywilizacyjnych (np. cukrzyca typu 2);
  • korzystny wpływ na odpowiednią jakość i długość snu;
  • regeneracja wątroby.

Dawkowanie witaminy D

Zawartość witaminy D mierzy się w jednostkach międzynarodowych (skróty – j.m. lub IU), które określają aktywność substancji biologicznie czynnych. Dawkowanie jej zmienia się wraz z upływem lat. Według zaleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego powinno wyglądać to następująco:

  • noworodki i niemowlęta do 6. miesiąca życia – 400 j.m. witaminy D na dobę;
  • niemowlęta od 7. do 12. miesiąca życia – od 400 do 600 j.m. na dobę (jest to uwarunkowane źródłami pokarmowymi witaminy D);
  • dzieci i młodzież od 1. roku życia do 18 lat – od 600 do 1000 j.m. witaminy D na dobę;
  • osoby powyżej 18. roku życia – dla dorosłych bezpieczna dawka witamy D wynosi maksymalnie 2000 j.m. na dzień. Należy również wspomnieć, że w 2021 roku Zespół do spraw Suplementów Diety uznał 4000 IU witaminy D za maksymalną wartość dla suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.

Co więcej, warto kontrolować spożycie witaminy D w zależności od pory roku. W szczególności jest to bardzo ważne między wrześniem a kwietniem, gdy synteza skórna jest ograniczona. Wtedy o deficyt witaminy D bardzo łatwo.

W czym jest witamina D? Naturalne źródła występujące w produktach spożywczych

Niedobór witaminy D możemy uzupełnić poprzez regularne spożywanie suplementów. Warto jednak zadbać, aby jej odpowiedni poziom wynikał z dobrze zbilansowanej diety i starannie dobranych potraw. W tym celu należy stworzyć menu, w którym znajdą się produkty spożywcze bogate w witaminę D.

Tłuste ryby, czyli bogate źródło witaminy D

Najwięcej witaminy D w formie cholekalcyferolu znajduje się w węgorzu  (nawet do 1200 j.m. w 100 gramach). Do pozostałych bogatych źródeł rybnych należą:

  • świeży łosoś (do 1000 j.m./100 g);
  • śledź w oleju (800 j.m./100g);
  • gotowany miecznik (540 j.m./100g);
  • marynowany śledź (480 j.m./100g);
  • pieczony lub gotowany łosoś (540 j.m./100g);
  • wędzona makrela (643 j.m./100g);
  • ryby z puszki takie jak sardynki czy tuńczyk (200 j.m./100g);

Wątróbka wieprzowa – witamina D w mięsie

Wątróbka wieprzowa to mięso, które posiada ok. 40 j.m. witaminy D w 100 gramach. Trzeba jednak pamiętać, że jej spożywanie powinno być ograniczone do 1-2 razy w tygodniu ze względu na wysoką zawartość witaminy A i żelaza.

Nabiał – produkty pochodzenia mlecznego z dużą zawartością witaminy D

Wśród produktów wytwarzanych z mleka największą zawartość witaminy D posiadają:

  • masło (60 j.m./100g);
  • sery takie jak tylżycki, typu feta czy cheddar (do 24 j.m./100g).

Jaja kurze – żółtko jako źródło witaminy D

Jaja posiadają dużo witaminy D głównie ze względu na żółtko, które w surowej formie posiada 218 j.m./100g).

Dieta bogata w witaminę D kluczem do zdrowego trybu życia

Pamiętaj, aby witamina D pojawiała się regularnie w Twojej diecie. Dzięki temu na długo zachowasz pełne zdrowie i sprawność fizyczną na wysokim poziomie!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły