Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym
lubella
Spróbuj pysznego makaronu spaghetti z wędzonym węgorzem skąpanym w aromatycznymi sosie koperkowym. Słodkowodny węgorz to doskonałe źródło witaminy A, D i B12 - jak powszechnie wiadomo, ryby wpływają pozytywnie na zdrowie, więc jedzmy je!
0
0 / 0
Spróbuj pysznego makaronu spaghetti z wędzonym węgorzem skąpanym w aromatycznymi sosie koperkowym. Słodkowodny węgorz to doskonałe źródło witaminy A, D i B12 - jak powszechnie wiadomo, ryby wpływają pozytywnie na zdrowie, więc jedzmy je!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g makaron lubella spaghetti
2 szt. wędzony węgorz (lub pstrąg)
1 szt. seler naciowy
1 pęcz. cebula dymka
1 pęcz. świeży koperek
300 śmietana 36%
0.33 szkl. białe wino
2 łyżka bułka tarta
2 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
To już prawie meta! Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą. Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.