0

Składniki

500 Gramów
2 Sztuki
Wędzony węgorz (lub pstrąg)
1 Sztuka
seler naciowy
1 Pęczek
cebula dymka
1 Pęczek
Świeży koperek
300 Mililitrów
śmietana 36%
0.33 Szklanki
Białe wino
2 Łyżki
bułka tarta
2 Szczypty
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie… Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
  3. To już prawie meta! Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą. Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.

Podobne przepisy

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Przepis
Trudny Do 40 min
Lasagne z kurczakiem i brokułami

Makaron z mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron z mięsem

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Przepis
Trudny Do 1 godz
Lasagne z kurczakiem i brokułami

Makaron z kurczakiem i groszkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaron z kurczakiem i groszkiem

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza

Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

Przepis
Średni Do 40 min
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!