Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym

lubella
Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym

0

0 / 0

Spróbuj pysznego makaronu spaghetti z wędzonym węgorzem skąpanym w aromatycznymi sosie koperkowym. Słodkowodny węgorz to doskonałe źródło witaminy A, D i B12 - jak powszechnie wiadomo, ryby wpływają pozytywnie na zdrowie, więc jedzmy je!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g makaron lubella spaghetti

2 szt. wędzony węgorz (lub pstrąg)

1 szt. seler naciowy

1 pęcz. cebula dymka

1 pęcz. świeży koperek

300 śmietana 36%

0.33 szkl. białe wino

2 łyżka bułka tarta

2 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

W międzyczasie… Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.

3

To już prawie meta! Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą. Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły