Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym
lubella
Spróbuj pysznego makaronu spaghetti z wędzonym węgorzem skąpanym w aromatycznymi sosie koperkowym. Słodkowodny węgorz to doskonałe źródło witaminy A, D i B12 - jak powszechnie wiadomo, ryby wpływają pozytywnie na zdrowie, więc jedzmy je!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3156
kcal
Białka
230
gram
Węglowodany
193
gram
Tłuszcze
151
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Spróbuj pysznego makaronu spaghetti z wędzonym węgorzem skąpanym w aromatycznymi sosie koperkowym. Słodkowodny węgorz to doskonałe źródło witaminy A, D i B12 - jak powszechnie wiadomo, ryby wpływają pozytywnie na zdrowie, więc jedzmy je!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g makaron lubella spaghetti
2 szt. wędzony węgorz (lub pstrąg)
1 szt. seler naciowy
1 pęcz. cebula dymka
1 pęcz. świeży koperek
300 śmietana 36%
0.33 szkl. białe wino
2 łyżka bułka tarta
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie… Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
To już prawie meta! Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą. Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3156
kcal
Białka
230
gram
Węglowodany
193
gram
Tłuszcze
151
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.