0

Składniki

500 Gramów
2 Sztuki
Wędzony węgorz (lub pstrąg)
1 Sztuka
seler naciowy
1 Pęczek
cebula dymka
1 Pęczek
Świeży koperek
300 Mililitrów
śmietana 36%
0.33 Szklanki
Białe wino
2 Łyżki
bułka tarta
2 Szczypty
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie… Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
  3. To już prawie meta! Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą. Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.

Podobne przepisy

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Diabelskie Pappardelle

Łatwy Do 40 min
Diabelskie Pappardelle

FUSILLI CON POLLO E BROCCOLI

Łatwy Do 40 min
FUSILLI CON POLLO E BROCCOLI

Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Łatwy Do 1 godz
Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Kokardki z nowalijkami

Łatwy Do 40 min
Kokardki z nowalijkami

Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Łatwy Do 40 min
Kotleciki rybne z sosem koperkowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!