Kreatywnie gotuję – niczego w kuchni nie marnuję. Pomysłowe przepisy na resztki z bułek
lubella
2/19/2019
ok. 3 min
Chcesz zmienić coś w swojej kuchni? Super pomysł! Zmień swoją kuchnię w najmodniejszą kuchnię świata, czyli kuchnię w której gotuje się zgodnie z trendem #ZEROWASTE lub #NIEMARNUJ.
Jak kreatywnie wykorzystywać resztki jedzenia?
Świeże bułeczki kuszą w sklepie, a ich relatywnie niewysoka cena sprawia, że często ulegamy pokusie zakupu nowych produktów, chociaż w domu są jeszcze te, które najprawdopodobniej się zmarnują.
Jeżeli więc w domu mamy czerstwe bułki, nie wyrzucajmy ich. Możemy z nich wyczarować naprawdę zachwycające dania i to wcale nie tylko wytrawne – okazuje się, że bułeczki, które są nie pierwszej już świeżości mogą być składnikiem wyśmienitych zup, sałatek, a nawet… być podane jako deser!
Brzmi apetycznie? Zapraszamy do schrupania naszych propozycji!
Idealnym pomysłem na czerstwe bułki są grzanki. Także grzanki… deserowe.
> Grzanki z serem ricotta i winogronami polane miodem
Innym pomysłem będą nadziewane bułeczki – to będzie pyszna i pomysłowa przekąska!
> Wytrawne bułeczki z niespodzianką
Doskonałą propozycją będą wszelkiego rodzaju grzanki i grzaneczki, które wyczarujemy z naszych polskich bułek. Takie jak:
> Grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami
> Z kolei zupa czosnkowa z chrupiącymi grzankami rozgrzeje Cię w jesienny wieczór.
> A sałatka Cesar z bułkowymi grzankami zadba dodatkowo o Twoje zdrowie.