Cukierek czy psikus? Pomysły na halloweenowe przysmaki
EkspertOdKuchni
10/9/2023
ok. 4 min
Halloween to nie tylko straszne przebrania i nawiedzone dekoracje, ale także świetna okazja do przygotowania wyjątkowych smakołyków, które zaskoczą gości i dodadzą niepowtarzalnego smaku tej strasznej nocy. Poznaj kilka pomysłów na halloweenowe przekąski, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Kruche ciasteczka halloweenowe
Zaczynamy od tradycyjnych ciasteczek, które można w łatwy sposób dostosować do Halloweenowego klimatu. Wystarczy trochę pomysłowości i kolorowych lukrów, aby stworzyć słodkie przekąski w kształcie dyni, duchów czy nietoperzy. Świetnym wyborem będą kruche ciasteczka śmietankowe, które są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki odpowiedniej dekoracji idealnie wpiszą się w klimat Halloween. Wystarczy wymieszać cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia, dodać kostkę margaryny, śmietanę i zagnieść całość na gładką masę. Wszystko wałkujemy, wycinamy ciasteczka o wybranym przez nas kształcie (strzałem w dziesiątkę będą te przypominające duszki, paluchy wiedźmy czy nietoperze) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu przychodzi czas na najbardziej ekscytujący etap – dekorowanie! Aby nasze halloweenowe ciasteczka z ciasta kruchego zyskały dodatkowego klimatu tego święta, możemy skorzystać z różnorodnych lukrów, polew czekoladowych, kolorowych posypek i innych smakołyków.
Paluszki miotełki
Straszne przekąski to must-have, które urozmaicą każdą imprezę Halloween i przyciągną uwagę gości. W tym dniu idealnie sprawdzą się smaczne i chrupiące miotełki z paluszków, które są banalnie proste w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są paluszki solone, które stanowią trzon miotełki. Dodatkowo potrzebne nam będą szczypiorek i ser żółty w plastrach. Teraz wystarczy złożyć każdy plasterek na pół, a na końcach naciąć małe paseczki. Całość zawijamy na końcach paluszków i zawiązujemy szczypiorkiem. To idealne przekąski na Halloween, które można przygotować razem z dziećmi. Możemy również wykorzystać grissini, czyli włoskie paluszki, które są o wiele grubsze niż tradycyjne. Całość świetnie sprawdzi się w towarzystwie ulubionego dipu. Smacznego!
Gruszki w cieście francuskim
Jesienne owoce to idealny wybór jeżeli chodzi o przekąski na Halloween. Gruszki w cieście francuskim z sosem czekoladowym zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości. Na początek do rondelka wlewamy wodę, białe wino, cukier, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dodajemy gruszki i gotujemy całość przez parę minut. Po tym czasie wyciągamy owoce, studzimy i owijamy je w pokrojone wcześniej paseczki ciasta francuskiego. Całość zapiekamy w piekarniku, a w międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy. W tym celu mieszamy wywar z ugotowanych gruszek z cukrem, masłem i kakao, a następnie podgrzewamy i mieszamy, aż do zgęstnienia. Schłodzone ciasto francuskie skrywające soczyste gruszki oblewamy przygotowanym sosem i gotowe!
Jesienny poncz
Przyjęcie halloweenowe nie może obejść się również bez orzeźwiającego napoju. Świetnym wyborem będzie jesienny poncz z ananasa, brzoskwiń, pomarańczy i cytryny, który doskonale dopełni nie tylko danie obiadowe, ale i różnorodne przekąski. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie owocowe napoje z sezonowych składników. Na początek wrzucamy wszystkie pokrojone owoce do dzbanka lub szklanej misy, a następnie dodajemy sok z brzoskwiń, ananasów oraz wodę mineralną i syrop pomarańczowy. Na koniec wlewamy sok z wyciśniętych cytryn, a także plastry pomarańczy i cytryny. Całość serwujemy z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty dla dekoracji. Tak przygotowany poncz świetnie będzie wyglądał w dekoracyjnych szklankach lub kieliszkach z motywem Halloween. Pamiętajmy, że odpowiednio dobrany napój to klucz do sukcesu każdej imprezy!
Muffinki dyniowe
Dynia to symbol jesieni i doskonały składnik na halloweenowe babeczki czekoladowo-dyniowe. Nie tylko wyśmienicie smakują, ale i świetnie się prezentują na stole. Są szybkie i wyjątkowo proste w przygotowaniu, a ich smak przypadnie do gustu wszystkim fanom jesiennych aromatów. Wystarczy wymieszać jajka, cukier, purée dyniowe i olej roślinny z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą korzenną. Całość przelewamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie masła, cukru, mascarpone i kremowego serka. Dzielimy na dwie części i do każdej dodajemy wybrany barwnik. W przypadku tych babeczek będzie to kolor dyni, czyli pomarańczowy i zielony, który imituje pnącza. Gotowe babeczki dekorujemy przygotowanym kremem, aby jak najlepiej odwzorować dynię. Smacznego!