Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym

decomorreno
Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym

1

0 / 0

Gruszki w cieście francuskim, polane sosem czekoladowym są smacznym i efektownym deserem na każda okazję 😊 Przepis prosty w wykonaniu, a gruszka może zupełnie inaczej wyglądać i smakować!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. gruszki

1 szt. ciasto francuskie

300 woda

200 białe wino

3 łyżka cukier

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

100 g masło

5 łyżka wywar z gruszek

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Do rondelka wlać wodę, wino, wsypać cukier oraz sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, wymieszać i zagotować. Włożyć obrane gruszki i gotować 7 minut.

2

Gruszki wyjąć i ostudzić. Wywar z gotowania się gruszek zostawić.

3

Ciasto francuskie pokroić na 1 cm paski i owinąć gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 12 minut. Gruszkę polać sosem czekoladowym.

4

Sos: W małym rondelku wymieszać pozostawiony wywar z cukrem, dodać masło i podgrzać. Kiedy masło i cukier całkowicie się rozpuszczą, wsypać kakao i energicznie wymieszać rózgą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły