0

Składniki

2 Sztuki
Gruszki
1 Sztuka
ciasto francuskie
300 Mililitrów
woda
200 Mililitrów
Białe wino
3 Łyżki
cukier
1 Łyżka
sok z cytryny
1 Łyżeczka
ekstrakt waniliowy

Sos:

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
100 Gramów
masło
5 Łyżek
Wywar
3 Łyżki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do rondelka wlać wodę, wino, wsypać cukier oraz sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, wymieszać i zagotować. Włożyć obrane gruszki i gotować 7 minut.
  2. Gruszki wyjąć i ostudzić. Wywar z gotowania się gruszek zostawić.
  3. Ciasto francuskie pokroić na 1 cm paski i owinąć gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 12 minut. Gruszkę polać sosem czekoladowym.
  4. Sos: W małym rondelku wymieszać pozostawiony wywar z cukrem, dodać masło i podgrzać. Kiedy masło i cukier całkowicie się rozpuszczą, wsypać kakao i energicznie wymieszać rózgą.

Opis

Gruszki w cieście francuskim, polane sosem czekoladowym są smacznym i efektownym deserem na każda okazję 😊 Przepis prosty w wykonaniu, a gruszka może zupełnie inaczej wyglądać i smakować!

Podobne przepisy

Murzynek z pomarańczą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Murzynek z pomarańczą

Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Kakaowe jajka niespodzianka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!