Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym

Kakao DecoMorreno

Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym to elegancki deser z duszonych gruszek w winie, owiniętych maślanym ciastem i polanych gęstą, błyszczącą czekoladą. Prosty w wykonaniu, a wygląda jak z restauracji – idealny na weekend lub specjalną okazję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym to elegancki deser z duszonych gruszek w winie, owiniętych maślanym ciastem i polanych gęstą, błyszczącą czekoladą. Prosty w wykonaniu, a wygląda jak z restauracji – idealny na weekend lub specjalną okazję.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. gruszki
1 szt. ciasto francuskie
300 woda
200 białe wino
3 łyżka cukier
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
100 g masło
5 łyżka wywar z gruszek
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Gotowanie gruszek
W rondelku zagotuj wodę z winem, cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
Włóż obrane gruszki (bez gniazd nasiennych) i gotuj na małym ogniu 10–12 minut, aż lekko zmiękną.
Wyjmij gruszki i ostudź.
Odlej ok. 5 łyżek wywaru do sosu, resztę możesz zredukować i użyć np. do polewania lodów.
Owijanie ciastem francuskim
Rozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój na cienkie paski (ok. 1–1,5 cm szerokości).
Owiń nimi gruszki od dołu ku górze, lekko nachodząc na siebie.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka lub mleka dla ładnego koloru.
Piecz w temperaturze 200°C (góra–dół) przez 15–18 minut, aż ciasto będzie złociste.
Sos czekoladowy
Do małego rondelka wlej 5 łyżek wywaru z gruszek, dodaj masło i cukier.
Podgrzewaj, aż masło się rozpuści i masa lekko zgęstnieje.
Wsyp kakao (przesiane przez sitko) i mieszaj trzepaczką, aż sos stanie się gładki i błyszczący.
Podanie
Na talerzu ustaw gruszkę w cieście, polej gorącym sosem czekoladowym i podawaj od razu.
Świetnie smakuje też z gałką lodów waniliowych lub łyżką bitej śmietany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
370
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.