Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym

Kakao DecoMorreno
Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym to elegancki deser z duszonych gruszek w winie, owiniętych maślanym ciastem i polanych gęstą, błyszczącą czekoladą. Prosty w wykonaniu, a wygląda jak z restauracji – idealny na weekend lub specjalną okazję.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. gruszki

1 szt. ciasto francuskie

300 woda

200 białe wino

3 łyżka cukier

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

100 g masło

5 łyżka wywar z gruszek

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka cukier

Przygotowanie


W rondelku zagotuj wodę z winem, cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.

Włóż obrane gruszki (bez gniazd nasiennych) i gotuj na małym ogniu 10–12 minut, aż lekko zmiękną.

Wyjmij gruszki i ostudź.

Odlej ok. 5 łyżek wywaru do sosu, resztę możesz zredukować i użyć np. do polewania lodów.


Rozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój na cienkie paski (ok. 1–1,5 cm szerokości).

Owiń nimi gruszki od dołu ku górze, lekko nachodząc na siebie.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka lub mleka dla ładnego koloru.

Piecz w temperaturze 200°C (góra–dół) przez 15–18 minut, aż ciasto będzie złociste.


Do małego rondelka wlej 5 łyżek wywaru z gruszek, dodaj masło i cukier.

Podgrzewaj, aż masło się rozpuści i masa lekko zgęstnieje.

Wsyp kakao (przesiane przez sitko) i mieszaj trzepaczką, aż sos stanie się gładki i błyszczący.


Na talerzu ustaw gruszkę w cieście, polej gorącym sosem czekoladowym i podawaj od razu.

Świetnie smakuje też z gałką lodów waniliowych lub łyżką bitej śmietany.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

370

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły