Gruszki zapiekane w cieście francuskim z sosem czekoladowym
decomorreno
Gruszki w cieście francuskim, polane sosem czekoladowym są smacznym i efektownym deserem na każda okazję 😊 Przepis prosty w wykonaniu, a gruszka może zupełnie inaczej wyglądać i smakować!
1
0 / 0
Gruszki w cieście francuskim, polane sosem czekoladowym są smacznym i efektownym deserem na każda okazję 😊 Przepis prosty w wykonaniu, a gruszka może zupełnie inaczej wyglądać i smakować!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. gruszki
1 szt. ciasto francuskie
300 woda
200 białe wino
3 łyżka cukier
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
100 g masło
5 łyżka wywar z gruszek
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Do rondelka wlać wodę, wino, wsypać cukier oraz sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, wymieszać i zagotować. Włożyć obrane gruszki i gotować 7 minut.
Gruszki wyjąć i ostudzić. Wywar z gotowania się gruszek zostawić.
Ciasto francuskie pokroić na 1 cm paski i owinąć gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 12 minut. Gruszkę polać sosem czekoladowym.
Sos: W małym rondelku wymieszać pozostawiony wywar z cukrem, dodać masło i podgrzać. Kiedy masło i cukier całkowicie się rozpuszczą, wsypać kakao i energicznie wymieszać rózgą.