Babeczki czekoladowo-dyniowe

decomorreno
Babeczki czekoladowo-dyniowe

0

3 / 2

Jesteś fanem babeczek czekoladowych? Pora dodać do nich trochę pikanterii! Dzięki musowi z dyni z dodatkiem aromatycznej przyprawy na nowo pokochasz ten deser.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

180 g cukier brązowy

300 g dyniowe puree

125 g olej

150 g lubella mąka puszysta uniwersalna

25 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka przyprawa do ciasta dyniowego

0.25 łyżeczka sól

125 g masło

60 g cukier puder

250 g serek mascarpone

100 g serek kremowy

12 szt. migdały

Przygotowanie


1

W misce połącz jajka, cukier oraz purée i olej roślinny. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą i szczyptą soli.

2

Dodaj je do miski z mokrymi składnikami i wymieszaj, szybko i niezbyt dokładnie (zbyt wymieszane ciasto nie wyrośnie tak ładnie). Podziel ciasto na 12 foremek na muffinki i piecz w temp. 175°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

3

Gdy babeczki wystygną po upieczeniu, możesz przygotować krem. Utrzyj miękkie masło z cukrem, następnie dodaj mascarpone i serek kremowy. Odłóż 2-3 łyżki kremu i dodaj do niego zielony barwik, do pozostałej części dodaj pomarańczowy.

4

Za pomocą rękawa cukierniczego lub worka dekoruj babeczki. Na koniec możesz zielonym kremem stworzyć pnącza lub liście oraz migdały w miejsce łodygi. Włóż do lodówki, aby krem stężał.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły