Babeczki czekoladowo-dyniowe

Kakao DecoMorreno

Jesteś fanem babeczek czekoladowych? Pora dodać do nich trochę pikanterii! Dzięki musowi z dyni z dodatkiem aromatycznej przyprawy na nowo pokochasz ten deser. Idealnie sprawdzają się na jesienne imprezy, Halloween i rodzinne słodkie stoły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 4.5 / 8
Oceń!
Jesteś fanem babeczek czekoladowych? Pora dodać do nich trochę pikanterii! Dzięki musowi z dyni z dodatkiem aromatycznej przyprawy na nowo pokochasz ten deser. Idealnie sprawdzają się na jesienne imprezy, Halloween i rodzinne słodkie stoły.
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g dyniowe puree
180 g cukier brązowy
125 g olej
150 g lubella mąka puszysta uniwersalna
25 g kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka przyprawa do ciasta dyniowego
0.25 łyżecz. sól
2 szt. jaja
Krem
125 g masło
60 g cukier puder
250 g serek mascarpone
100 g serek kremowy
1 szt. barwnik spożywczy
Dodatkowo
12 szt. migdały
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
W dużej misce połącz jajka, cukier brązowy, purée z dyni i olej.
Wymieszaj tylko do połączenia — nie miksuj długo.
Wsyp suche składniki do mokrych.
Wymieszaj krótko, tylko do momentu połączenia — zbyt długie mieszanie spowoduje zbite babeczki.
Rozdziel ciasto do 12 foremek na muffiny (do ¾ wysokości).
Pieczenie
Piecz w 175°C przez 18–22 minuty.
Sprawdź suchym patyczkiem.
Ostudź całkowicie przed dekorowaniem.
Przygotowanie kremu
Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj mascarpone i serek kremowy — zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Podziel krem. Do małej części dodaj barwnik zielony, a do dużej pomarańczowy.
Porada:
Nie miksuj kremu długo – zrobi się rzadki. Wystarczy kilkanaście sekund mieszania.
Dekorowanie
Wyciśnij na babeczki pomarańczowy krem, tworząc kształt mini dyni.
Dodaj zielony krem jako pnącza lub liście.
W środek włóż migdał jako łodygę.
Schłódź minimum 20 minut, aby krem się ustabilizował.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.