Babeczki czekoladowo-dyniowe
decomorreno
Jesteś fanem babeczek czekoladowych? Pora dodać do nich trochę pikanterii! Dzięki musowi z dyni z dodatkiem aromatycznej przyprawy na nowo pokochasz ten deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
414
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Jesteś fanem babeczek czekoladowych? Pora dodać do nich trochę pikanterii! Dzięki musowi z dyni z dodatkiem aromatycznej przyprawy na nowo pokochasz ten deser.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
180 g cukier brązowy
300 g dyniowe puree
125 g olej
150 g lubella mąka puszysta uniwersalna
25 g kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka przyprawa do ciasta dyniowego
0.25 łyżecz. sól
125 g masło
60 g cukier puder
250 g serek mascarpone
100 g serek kremowy
12 szt. migdały
Przygotowanie
W misce połącz jajka, cukier oraz purée i olej roślinny. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą i szczyptą soli.
Dodaj je do miski z mokrymi składnikami i wymieszaj, szybko i niezbyt dokładnie (zbyt wymieszane ciasto nie wyrośnie tak ładnie). Podziel ciasto na 12 foremek na muffinki i piecz w temp. 175°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy babeczki wystygną po upieczeniu, możesz przygotować krem. Utrzyj miękkie masło z cukrem, następnie dodaj mascarpone i serek kremowy. Odłóż 2-3 łyżki kremu i dodaj do niego zielony barwik, do pozostałej części dodaj pomarańczowy.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub worka dekoruj babeczki. Na koniec możesz zielonym kremem stworzyć pnącza lub liście oraz migdały w miejsce łodygi. Włóż do lodówki, aby krem stężał.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
414
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.